Regatul Unit a spus luni că luptătorii organizației jihadiste Statul Islamic ar trebui să fie judecați acolo unde au fost comise crimele, respingând astfel apelul președintelui Donald Trump făcut Europei să-și repatrieze cetățenii, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Când este posibil, ar trebui să aibă loc (judecarea combatanților, n.r.) în zona unde crimele au fost comise”, a spus un purtător de cuvânt al premierului Theresa May.

”Continuăm să lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri internaționali pe această temă și guvernul va face orice este posibil pentru a garanta securitatea Regatului Unit”, a adăugat el.

Președintele Donald Trump a spus sâmbătă că Statele Unite cer aliaților europeni să își ia înapoi peste 800 de combatanți ai Statului Islamic, capturați în Siria și să îi judece.

Administrația semi-autonomă kurdă refuză să judece străinii și vrea să îi trimită înapoi în țara de origine.

Subiectul va fi discutat luni de către miniștrii de Externe ai Uniunii Europene în Bruxelles.

Grupul Statul Islamic este pe cale să fie învins în ultima redută în Siria de către Forțele Democrate siriene, dar soarta străinilor deținuți de alianța arabo-kurdă încă nu a fost rezolvată.

Bărbații sunt încarcerați, iar femeile și copiii sunt plasați în tabere.

Germania a spus că este gata să își judece jihadiștii în Siria, chiar dacă expatrierea acestora se anunță ”extrem de dificilă”.

După o reticență inițială, și Franța ia în considerare repatrierea cetățenilor.

O sursă apropiată dosarului din Franța a spus că este vorba de 150 de cetățeni, inclusiv 90 minori.

În Belgia, ministrul Justiției Koen Geens a cerut o soluție europeană, apelând la ”reflectare în liniște pentru a putea căuta cele mai mici riscuri de securitate”.