Rusia va utiliza mijloace fără precedent pentru a interveni în alegerile pentru Parlamentul European, a avertizat fostul secretar general al Alianței Nord Atlantice Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu pentru politico.eu.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Nu există niciun dubiu cu privire la faptul că Rusia va fi un actor nociv major,” a spus Rasmussen, într-un interviu acordat în marja conferinței pe probleme de securitate de la Munich.

În același timp, a mai avertizat el, nu trebuie omis faptul că și alți actori nocivi au învățat deja lecția de la ruși. Este cazul Chinei și Iranului.

Fost premier danez și șef NATO, Rasmussen conduce în prezent o agenție privată de consultanță și, în 2016, a devenit consilier al președintelui Ucrainei Petro Poroshenko, poziție din care s-a suspendat pe durata campaniei electorale, în vederea alegerilor prezidențiale care vor avea loc la sfârșitul lunii martie.

El a mai spus că amestecul rușilor în campania pentru Parlamentul European include și inducerea unei stări tensionate prin amplificarea disensiunilor politice deja existente în interiorul UE.

”Rusia nu duce un război ideologic, nu este vorba despre dreapta sau stânga ideologică, întreaga campanie vizează subminarea încrederii, inducerea haosului și crearea de instabilitate”, a explicat fostul secretar general al NATO.

În acest context, un rol special va reveni dezinformării și manipulării prin falsuri grosolane (deep fakes), inclusiv înregistrări video și audio contrafăcute cu persoane care par a spune lucruri pe care nu le-au declarat niciodată.

Ramssen mai atrage atenția asupra faptului că foarte multe guverne sunt nepregătite pentru a face față acestui fenomen.