Uniunea Europeană trebuie să depună mai mult efort pentru a salva acordul nuclear cu Iranul în urma deciziei unilaterale ale Statelor Unite de a se retrage, a declarat duminică ministrul iranian de Externe Javad Zarif, relatează site-ul postului France 24 citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mohammad Javad Zarif a declarat că mecanismul financiar Instex, lansat în luna ianuarie de Franța, Marea Britanie și Germania, pentru a permite evitarea sancțiunilor impuse de SUA, nu este suficient.

"Mulți, în special de pe acest continent, vorbesc în mod elocvent despre multilateranism. Instex nu se încadrează în angajamentul luat de statele europene privind menținerea acordului nuclear", a declarat Zarif.

Statele UE, împreună cu Rusia și China, încearcă să mențină acordul nuclear semnat în 2015, după ce președintele american Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite și reimpunerea sancțiunilor asupra Teheranului.

Sâmbătă, vicepreședintele american Mike Pence a reiterat faptul că țările membre ale Uniunii Europene ar trebui să se retragă din acordul nuclear.

Uniunea Europeană a declarat în mai multe rânduri că va încerca să mențină în continuare acordul nuclear din 2015, după ce Statele Unite s-au retras în mai 2018.