Criza actuală din cadrul Bisericii Catolice în ceea ce privește sexualitatea merge mai departe de abuz, în interiorul vieții preoților, într-un „dulap” în care sunt blocați mii de bărbați, scrie publicația New York Times, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gregory Greiten avea 17 ani când preoții mai bătrâni au organizat un joc. Era anul 1982 și Gregory se afla într-o tabără organizată de colegiul romano-catolic care pregătea tinerii să devină preoți. Liderii i-au întrebat pe adolescenți ce ar prefera să fie: ars pe 90% din suprafața corpului, paraplegic sau homosexual.

Toți au răspuns că ar prefera să fie arși sau paraplegici, în jocul numit ulterior „Jocul Vieții”. Niciun adolescent nu a îndrăznit să pronunțe cuvântul „homosexual”.

Lecția învățată în cadrul jocului a fost memorată. Șapte ani mai târziu, la vârsta de 24 de ani, Preotul Greiten a realizat că este gay și a dorit să se sinucidă. „Chiar eram gay. A fost ca o condamnare la moarte”, a spus Grieten, acum preot în orașul Milwaukee din Statele Unite.

S-a hotărât să nu ducă la bun sfârșit planul de a se sinucide și și-a confesat situația unui coleg de seminar, care, spre surprinderea lui Greiten, i-a mărturisit același lucru. Pentru el a fost o revelație: erau două persoane care doreau să devină preoți și erau homosexuali.

Biserica Catolică se confruntă cu o contradicție imposibilă. Timp de zeci de ani, liderii bisericești au alungat preoții care admiteau că sunt homosexuali și au insistat că „tendințele homosexuale sunt o boală”. Totuși, mii de preoți ai Bisericii Catolice sunt gay. Poveștile preoților homosexuali sunt necunoscute, ascunse atât lumii exterioare, cât și în cadrul „dulapului” format.

Mai puțin de zece preoți din Statele Unite au avut curajul să își recunoască orientarea sexuală în mod public. Cu toate acestea, aproximativ 30-40% dintre membrii Bisericii Catolice sunt homosexuali, conform cercetătorilor și oficialilor bisericești. Unii preoți spun că acest procentaj urcă până la 75%.

Douăzeci și patru de preoți și seminariști homosexuali din 13 state americane și-au spus poveștile reporterilor The New York Times în ultimele două luni, povestind despre viața din „dulapul Bisericii Catolice”. Majoritatea au cerut să vorbească în mod anonim pentru a nu fi sancționați de superiorii bisericești.

Biserica Catolică controlează aproape toată viața preoților, de la cazare și asigurări de sănătate până la planuri de pensie. Un preot care își exprimă în mod public atracția față de persoanele de același sex riscă să piardă toate aceste facilități, chiar dacă își respectă în continuare jurământul de celibat.

Mediul în care trăiesc preoții gay a devenit din ce în ce mai periculos. Căderea fostului cardinal Theodore McCarrick, care a fost caterisit pentru că a abuzat sexual copii și tineri, a dus la creșterea numărului de acuzații împotriva conceptului de homosexualitate, considerat responsabil pentru abuzuri.

În săptămâna ce urmează, Papa Francisc va organiza un summit pe tema abuzului sexual și a homosexualității, la care vor participa înalți prelați din toate colțurile lumii.

Chiar înainte de a-și da seama că este homosexual, un preot începe să cunoască prevederile „dulapului”, care sunt predate încă din primii ani de seminar. „Niciodată doi, mereu trei. Mergeți câte trei, niciodată în cuplu. Nu mergeți doi singuri pe stradă, nu mergeți doi la film”. Orice prietenie dintre doi bărbați este considerată periculoasă, deoarece ar putea deveni ceva sexual, ajungând la stadiul de „prietenie particulară”, așa cum o numesc preoții.

„Nu putem avea o prietenie particulară cu un bărbat, deoarece putem ajunge homosexuali. Și nu putem avea o prietenie cu o femeie, deoarece ne-am putea îndrăgosti, lucru care încalcă jurământul de celibat. Cu cine putem avea o prietenie care să fie o relație sănătoasă interumană?”, a declarat unul dintre preoții intervievați.

În prezent, studiul pentru a deveni preot începe în Statele Unite după colegiu. Până în anul 1980, Biserica recruta tineri de clasa a IX-a - adolescenți la pubertate. Așadar, majoritatea preoților care au acum peste 50 de ani s-au maturizat într-un mediu care nu permitea dezvoltarea sexuală sănătoasă. Preoții nu se pot căsători, deci sexualitatea a fost încă de la început marcată de abstinență.

Preoții din Statele Unite își recunosc orientarea sexuală mult mai târziu decât media normală (15 ani), ajungând la vârsta de 30-40 de ani fără să admită că sunt homosexuali. Mulți preoți au recunoscut că au făcut sex cu alți bărbați pentru a-și explora identitatea sexuală. Alții au urmărit filme pornografice. În final, toți au regăsit mai multă vină decât plăcere.

Unul dintre preoții intervievați a făcut prima dată sex la vârsta de 62 de ani, cu un bărbat pe care l-a întâlit în mediul online. Relația a fost descoperită și raportată arhiepiscopului. Un alt preot a mărturisit că s-a îndrăgostit de mulți bărbați, dar nu a dat curs acestui lucru deoarece știa de la început că nu există șanse.

Asocierea tendințelor de abuz sexual cu homosexualitatea este un subiect care va fi dezbătur pe larg la Vatican în următoarea săptămână, în cadrul summitului de patru zile organizat de Papa Francisc.