Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen că Uniunea Europeană nu reușește să ofere prosperitate și securitate pentru țările membre deoarece își consumă energia în disputa cu Rusia, pentru a satisface Statele Unite, relatează Russia Today, citată de Mediafax.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

„Nu a fost construită o Europă unificată. Problemele de zi cu zi, de la eradicarea terorismului până la creșterea economică, nu au primit rezolvări adecvate”, a declarat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a acuzat Uniunea Europeană că „urmează conducerea Statelor Unite” și a pledat pentru „o reconstrucție majoră” a Blocului comunitar și a acțiunilor sale la nivel mondial.

„În timp ce europenii s-au lăsat atrași în disputa inutilă cu Rusia, se pierd miliarde de dolari din cauza sancțiunilor și lumea se află în continuă schimbare”, a adăugat Lavrov, făcând referire la sancțiunile impuse împotriva Moscovei, pentru anexarea Crimeei în 2014.

Lavrov consideră că Uniunea Europeană a pierdut monopolul pe agenda de integrare regională și că balanța puterii în regiune se schimbă, mai ales din cauza creșterii statelor din zona pacifică.

De asemenea, ministrul rus de Externe a insistat că Rusia nu dorește să submineze Uniunea Europeană.

Lavrov a mai transmis că Beijingul și Uniunea Economică Eurasiatică, formată din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Rusia, au devenit o parte importantă a peisajului geopolitic.

„China lucrează activ la dezvoltarea Eurasiei, în special prin realizarea Autostrăzii Belt și alte proiecte elaborate în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai”, a declarat Lavrov.