Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel sâmbătă la cooperare globală și a apărat planul de a construi un gazoduct între Rusia și Germania, în cadrul Conferinței de Securitate din Munchen, relatează Mediafax citând Reuters.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Președintele american Donald Trump a criticat în mai multe rânduri planul de construcție al gazoductului și a acuzat Administrația de la Berlin că este „captivă” Rusiei, din cauza dependenței energetice.

„Dacă în timpul Războiului Rece am importat cantități mari de petrol din Rusia, nu știu de ce ar trebui să fie mai rău acum. Rusia rămâne un partener”, a declarat Angela Merel.

„Vrem să facem Rusia dependentă doar de China? Acesta este interesul nostru european? Nu cred”, a adăugat cancelarul german.

Angela Merkel a declarat, de asemenea, că ar fi greșit ca Rusia să fie exclusă din punct de vedere politic: „Geostrategic, Europa nu poate avea un interes în ruperea relațiilor cu Rusia”.

Cancelarul german a făcut apel la cooperare globală pe mai multe probleme importante, precum situația din Iran și prevenirea unei noi crize a migranților. Aceasta a pus la îndoială decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul Nuclear cu Iranul și retragerea trupelor americane din Siria.

„Singura întrebare este cum ne vom îndeplini scopul comun. O vom face prin încheierea acordului sau prin folosirea avantajului mic pe care îl avem (prin Acordul Nuclear, n.red.)? Este o chestiune tactică”, a declarat Merkel.