Administraţia Donald Trump a intensificat, vineri seară, presiunile asupra preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, anunţând noi sancţiuni punctuale şi un plan de asistenţă umanitară, relatează site-ul agenţiei Reuters citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat sancţionarea directorului companiei petroliere PDVSA, Manuel Quevedo, a trei directori ai serviciilor secrete din Venezuela şi a lui Rafael Bastardo, presupusul şef al unui departament al poliţiei responsabil de acţiuni de reprimare, inclusiv execuţii extrajudiciare.

Un oficial american a declarat că o aeronavă militară va transporta peste 200 de tone de alimente la frontiera Columbiei cu Venezuela.

Cuba, un aliat al regimului de la Caracas, a acuzat joi că Statele Unite au mobilizat efective ale forţelor speciale în cadrul pregătirilor pentru lansarea unei intervenţii militare în Venezuela sub pretextul contracarării unei crize umanitare. Întrebat despre aceste acuzaţii, emisarul special american responsabil de Venezuela, Elliott Abrams, a declarat: "Este o nouă minciună".

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a afirmat că Administraţia de la Washington este formată din "extremişti" care au generat criza politică de la Caracas pentru a justifica o intervenţie militară, catalogându-l pe omologul său american, Donald Trump, drept adept al "supremaţiei albilor". Nicolas Maduro, contestat de Statele Unite şi de alte ţări occidentale în contextul crizei politice şi economice de la Caracas, a reiterat că se opune primirii de asistenţă umanitară din străinătate, argumentând că Venezuela are "capacitatea de a satisface toate necesităţile poporului şi nu va cerşi de la nimeni". "Statele Unite intenţionează să creeze o criză umanitară pentru a putea justifica o intervenţie militară. Acest lucru se înscrie în farsă; de aceea, le spunem cu toată demnitatea că nu avem nevoie de resturile lor de pâine, de mâncarea lor toxică, de resturile lor", a afirmat Maduro.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine "toate opţiunile". De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.

Italia şi Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.