Președintele SUA, Donald Trump, a declarat vineri că premierul Japoniei, Shinzo Abe, l-a nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în legătura cu inițierea dialogului cu Coreea de Nord, informează agenția The Associated Press citată de Mediafax.

trumpFoto: Hotnews

Totodată, Trump a afirmat că se îndoiește că va primi prestigioasa distincție și s-a plâns că predecesorul său, Barack Obama, a primit Nobelul pentru Pace din chiar primul an la Casa Albă.

Prim-ministrul Shinzo Abe "mi-a dat o copie a unei prea frumoase scrisori pe care a trimis-o celor care decernează un lucru numit Premiul Nobel", a declarat Trump la o conferință de presă.

"Mi-a spus: «Te-am nominalizat, cu respect, în numele Japoniei. Le cer să vă dea Premiul Nobel pentru Pace»", a adăugat liderul american.

The Associated Press a transmis că nu a putut confirma imediat afirmațiile lui Trump, Ambasada Japoniei la Washington nefăcând niciun comentariu pe acest subiect.

Donald Trump şi liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, s-au întâlnit anul trecut la Singapore, ocazia cu care au anunțat angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea. Până de curând, cele două părţi se ameninţau reciproc cu distrugerea, iar cei doi lideri de stat își aruncau unul altuia invective.

În ceea ce privește Premiul Nobel pentru pace primit în 2009 de Obama, pentru enunțarea angajamentului SUA de a "căuta pacea și securitatea într-o lume fără arme nucleare", Trump a afirmat că predecesorul său nu știa pentru ce a primit prestigioasa distincție.

"Probabil nu-l voi primi niciodată, dar e în regulă", declarat Trump, adăugând: "L-au dat lui Obama. Nici măcar nu știa pentru ce l-a primit".