Anul acesta PIB-ul italian (a cărui creştere era estimă la 1,3%) va fi cu siguranţă sub 1%, foarte probabil o valoare între 0 şi 0,5%", a anunţat Kathrin Muehlbronner, lead analyst pentru Italia la Agenţia Moody's. În ceea ce priveşte rating-ul Moody's privind Italia, redus în luna octombrie, "avem o perspectivă stabilă care acoperă un interval de 12-18 luni şi nu vedem schimbări," a adăugat economista, subliniind că "timp de câţiva ani vom avea o creştere scăzută, sub 1%", potrivit Rador, care citează Rainews.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Recesiune tehnica"

Italia este în recesiune tehnică şi "acest fapt reprezintă un subiect de îngrijorare, însă nu prevedem o recesiune pentru întreaga zonă euro. Mă aştept ca estimările privind Europa să fie revizuite uşor în sens descendent (cele precedente vorbeau de o creştere de 1,9% în 2019)" a declarat Kathrin Muehlbronner, în timpul conferinţei Credit Trend Conference în curs de desfăşurare la Milano.

Muehlbronner a subliniat că "vorbind dintr-un punct de vedere european, într-o perspectivă mai largă vedem că nu există un risc ridicat de contagiune din Italia, dar nici din alte ţări, care au făcut progrese."

"Există un risc semnificativ ca după alegerile europene, în Italia să fie organizate alegeri anticipate".

Tot Kathrin Muehlbronner a anunţat că Moody's a ajuns la concluzia că "Italia riscă serios să ajungă la alegeri anticipate", lucru datorat faptului că s-ar putea modifica echilibrele din actuala majoritate, dar că pentru moment nu este uşor de anticipat care va fi această evoluţie: "Nu este clar ceea se va întâmpla cu guvernul italian după alegerile europene şi, chiar şi din punctul de vedere al pieţei, situaţia rămâne nebuloasă".

Eurostat a raportat că în al patrulea trimestru al anului 2018, comparativ cu cel precedent, PIB-ul din zona euro a crescut cu 0,2%. Astfel, pentru Italia se confirmă singurul minus din UE: -0.2%, cel mai scăzut procent, urmat de cel de 0% din Germania. În al treilea trimestru, PIB-ul din zona euro a crescut cu 0,2% şi cu 0,3% cel din UE-28. Rata de creştere anuală a fost de 1,2% şi respectiv de 1,4%. Potrivit Eurostat, în anul 2018, PIB-ul din zona euro a crescut cu 1,8%, iar cel din UE-28 cu 1,9%.