"M-au descris ca fiind puţin confuz. Dar nu este adevărat. Poate că eram trist pentru că s-a pierdut o oportunitate. Puteam discuta despre viitorul Uniunii şi în schimb, câţiva parlamentari au transformat aula de la Strasbourg într-o arenă de talk-show". A doua zi după ciocnirea care s-a consumat printre băncile Parlamentului European în timpul căreia a fost atacat şi premierul italian, Giuseppe Conte revine în forţă., potrivit La Repubblica, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dar mai ales nu vrea să treacă drept victima sacrificată a unui conflict care, în opinia sa, are o singură origine: campania electorală dinaintea votului de la sfârşitul lunii mai. Nu acceptă imaginea unui marinar în derivă. Şi mai ales nu intenţionează să pună pe umerii liderilor coaliţiei galben-verzui responsabilitatea criticilor suportate: vina nu este a lui Luigi Di Maio şi a lui Matteo Salvini. "Pentru că eu sunt liderul guvernului, mai mult decât ei. Eu reprezint unitatea şi acţiunea executivului".

Preşedintele Consiliului parcurge mental toate etapele zilei petrecute la sediul Parlamentului European. Era conştient de faptul că intervenţia sa ar fi putut provoca un conflict. "Însă am vrut să observăm criza detaşat din incinta edificiului comunitar. Am vrut să ofer o strategie constructivă pentru revitalizarea comunităţi". Şi de fapt reacţiile nu au fost deloc conciliante. Explicaţia care şi-a dat-o premierul italian seamănă cu cea a liderului politic al M5S şi cu cea a secretarului Ligii Nordului. "Cei care au luat cuvântul aparţineau vechilor familii politice şi deci, se împotriveau noului. De fapt, pentru mulţi dintre ei a fost un fel de cântec de lebădă. Atunci, din respect instituţional am aşteptat înainte să reacţionez, după care am spus clar ceea ce gândeam".

Conte face o pauză de câteva secunde doar pentru a-şi reaminti mai bine de "atacurile descompuse" (aşa cum le-a definit) care nu aveau cum să nu ceară o replica "în numele tuturor italienilor, deoarece eu reprezentam Italia. Ei m-au insultat pe mine şi prin mine toată ţara noastră. Nu puteam accepta." "Şi aveam obligaţia să atrag atenţia că eu, spre deosebire de alţii, nu sunt interfaţa vreunui comitet de afaceri. Că nu am conflicte de interese. Mi s-a părut culmea că deputatul Comi de la Forza Italia îmi imputa mie acea conversaţie cu Merkel din care a fost publicat un fragment, având în vedere că Berlusconi a fost cel care în trecut a folosit aprecieri ireverenţioase la adresa Cancelarului."

Rămâne faptul că, criticile exprimate marţi erau adresate mai degrabă liderilor majorităţii: Di Maio şi Salvini. "Eu nu am spus niciodată că vina este a lor. Nu m-aş gândi la aşa ceva. Numai că eu sunt preşedintele Consiliului. Sunt liderul guvernului, mai mult decât ei şi nu voi lua niciodată distanţa de miniştrii mei. Eu reprezint unitatea şi acţiunea guvernului." Conte ştie perfect de bine că frazele rostite recent de Di Maio la adresa Franţei au provocat un conflict fără precedent cu Parisul. "Dar veţi vedea că lucrurile vor intra din nou în normal. A durat deja prea mult. Iar apoi Luigi s-a întâlnit cu vestele galbene în calitate de lider politic şi nu de viceprim-ministru ".

Rămâne faptul că şi Salvini se află în centrul crizei relaţiilor cu aliaţii UE, în special din cauza felului în care gestionează situaţia migranţilor. "Lucrurile care au fost spuse ieri sunt false. Cum să spui că Italia a lăsat să moară copii în mare? Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată."

Şi în ceea ce priveşte Venezuela, Roma a rămas izolată şi nu a semnat documentul comun întocmit de principalii parteneri europeni. "De ce?" Noi nu îl susţinem pe Maduro. Am cerut de la început alegeri libere şi rapide". Potrivit lui Conte, atacurile suportate sunt "descompuse" şi reprezintă în primul rând teama "declinului". Pentru că după alegerile din europene din mai, totul se va schimba. La Strasbourg şi la Bruxelles se vor construi noi echilibre. Deşi unele sondaje recente, în circulaţie chiar în capitala Belgiei, oferă indicaţii diferite. Frontul populist pare mai puţin puternic decât era cu câteva luni în urmă şi posibilitatea formării unei majorităţi diferite pare din ce în ce mai îndepărtată.

Rămâne un punct asupra căruia guvernul trebuie să mediteze. Deoarece în şase luni a reuşit să-şi facă mulţi duşmani: mai întâi Germania, apoi Franţa, după care întregul summit al Uniunii. Pot fi ţinute deschise toate aceste fronturi? "Această lectură trebuie contestată. Raportul cu Angela Merkel este excelent. Situaţia cu Parisul o vom rezolva în curând. Şi nu am fost niciodată împotriva UE. Noi lucrăm mai degrabă la o schimbare de rută, pentru o Europă mai echitabilă şi mai incluzivă. Suntem în favoarea schimbării, iar familiile europene tradiţionale se opun acestui lucru. Eu reprezintă noul şi nu vechiul".

Pe scurt, preşedintele Consiliului vrea să redimensioneze ciocnirea care a avut loc marţi şi în acelaşi timp să relanseze provocarea. Cu convingerea că după 27 mai Uniunea Europeană va avea un conţinut diferit. Că Parlamentul de la Strasbourg se va sprijini pe o compoziţie nouă. Convingerea sa, în esenţă, este că vântul "nou" care a suflat în Italia în luna martie, poate schimba şi bătrâna Europă. Chiar dacă starea de sănătate a majorităţii nu apare la fel de solidă ca acum câteva luni şi zvonurile despre criză continuă să fie prezente. "Dar veţi vedea că guvernul va merge înainte. Şi vom fi chiar mai puternici decât înainte. Sunt foarte sigur de acest lucru".