Procurorul spaniol a negat miercuri că procesul separatiştilor catalani pentru rolul lor în încercarea de secesiune din 2017 este "politic", aşa cum susţine apărarea, în cea de-a doua zi a a audierilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu independentismul este judecat, nu proiectul politic suveranist face obiectul acestui proces, ci faptele grave care au avut loc, în special în septembrie şi octombrie 2017", a declarat procurorul Javier Zaragoza la Curtea Supremă din Madrid., potrivit Le Soir, citat de Rador.

"Activitatea politică nu este o licenţă care justifică punerea în aplicare a unor acţiuni penale" ca nerespectarea deciziei Curţii Constituţionale, care interzicea referendumul de autodeterminare din 1 octombrie 2017, folosirea cetăţenilor drept "ziduri umane" pentru a proteja urnele de vot şi provocarea unei "confruntări violente" cu poliţia, a adăugat el.

Javier Zaragoza le-a răspuns astfel avocaţilor inculpaţilor, unul dintre aceştia prezentându-i marţi, la deschiderea procesului, ca fiind nişte "dizidenţi politici" urmăriţi pe nedrept pentru ideile lor.

Procurorul a acuzat apărarea că doreşte să "creeze o versiune distorsionată a realităţii pentru a discredita sistemul spaniol de justiţie şi instituţiile sale".

Doisprezece foşti lideri catalani sunt judecaţi pentru că au organizat un referendum de autodeterminare şi apoi au declarat independenţa unei "republici catalane" în octombrie 2017, în ciuda interdicţiilor justiţiei. Ei sunt acuzaţi, de la caz la caz, de revoltă, delapidare şi neascultare şi riscă până la 25 de ani de închisoare - în cazul lui Oriol Junqueras, fost vicepreşedinte al guvernului regional catalan. Acesta din urmă, care a petrecut deja mai bine de un an în detenţie preventivă ca şi ceilalţi acuzaţi, trebuie să depună mărturie după declaraţiile de deschidere ale procuraturii, care urmau să înceapă miercuri după-amiază.

Marele absent al acestui proces, care ar putea dura trei luni şi al cărui verdict nu este aşteptat înainte de iulie, este fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia.