Președintele SUA, Donald Trump, va decreta "stare de urgență națională" pentru a obţine fonduri pentru construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, un proiect controversat, promis în campania electorală din 2016, a anunţat Casa Albă, informează BBC News online.

HotNews.roFoto: Hotnews

Trump urmează să promulge un proiect legislativ bipartizan privind securitatea la frontieră, astfel evitând un nou blocaj guvernamental, însă intenționează să eludeze Congresul SUA, urmând să folosească fonduri militare pentru ridicarea zidului, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Dar o astfel de acțiune ar putea fi contestată în instanţe judiciare.

Republicanul Mitch McConnell, liderul majorităţii din Senat, a indicat joi că susține inițiativa liderului de la Casa Albă, spunând că președintele acționează cu "orice instrumente pe care le poate folosi în mod legal pentru a-și spori eforturile pentru a securiza frontierele".

"Președintele își îndeplinește din nou promisiunea de a construi zidul, de a proteja frontiera și de a securiza măreața noastră țară", a declarat Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Ea a adăugat că președintele va "introduce alte măsuri executive - inclusiv o stare de urgență națională - pentru a ne asigura că oprim criza de securitate națională și umanitară de la frontieră".

Negociatorii Congresului SUA au ajuns la un acord de principiu care prevede alocarea a 1,375 de miliarde de dolari pentru construirea unor segmente de gard de-a lungul frontierei Statelor Unite cu Mexicul.

Cu 86 de voturi pentru și 16 împotriva, Senatul Statelor Unite a aprobat proiectul legislativ bipartizan privind securitatea la frontiere, urmând ca un vot pe această temă să aibă loc în Camera Reprezentanților în cursul nopții de joi spre vineri, informează publicația Time.

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite au fost blocate câteva săptămâni din raţiuni bugetare, din cauza faptului că Donald Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care să fie finanţată construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. Donald Trump cere 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016. Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite au fost afectaţi direct de blocajul bugetar, neprimind salariile.

, potrivit Mediafax.