Parlamentul egiptean a aprobat joi amendamentele constituționale care îi permit președintelui în vigoare, Abdel Fattah al-Sisi, să rămână la putere până în 2034, acesta sporindu-și puterea de control și asupra sistemului judiciar.

Generalul al-Sisi pe zidurile din CairoFoto: Hotnews

Amendamentele presupun modificarea mandatului prezidențial de la 4 la 6 ani, menținând limita de maximum două mandate. Totuși, președintelui Sisi, această fiind singură excepție, i s-ar permite încă două mandate complete de 6 ani, scrie Washington Post.

Președintele urmează a fi împuternicit să numească judecători, inclusiv Președintele Curții Supreme Constituționale. De asemenea, președintele va fi desemnat conducătorul unui nou consiliu judiciar.

Armata va fi declarată "Gardianul și protectorul" statului egiptean, democrației și constituției. Curțile de judecată militare vor avea o jurisdicție mai extinsă, în special în cazurile civile. Mai mult, Consiliul Suprem al Forțelor Armate urmează să beneficieze de drept de veto asupra deciziilor Ministrului Apărării.

Ali Abdelaal, purtătorul de cuvânt al Parlamentului a declarat că 485 de parlamentari din cei 596 prezenți au votat în favoarea modificărilor constituționale, depășind cele două treimi necesare pentru aprobarea amendamentelor.

Propunerile vor fi acum analizate de un comitet legislativ pentru a finaliza formulările, în termen de 60 de zile, după care se vor reîntoarce în parlament pentru un al doilea vot. În eventualitatea câștigării celui de al doilea vot, amendamentele vor fi supuse unui referendum național, care este preconizat înainte de mijlocul anului acesta.