Premierul britanic Theresa Mau a suferit o nouă și rușinoasă înfrângere în Parlament, care a respins strategia sa de a renegocia Brexitul, complicând și mai mult poziția sa la Bruxelles, cu care vrea să rediscute ”acordul de divorț”, relatează AFP.

Theresa MayFoto: Flickr/ Tiocfaidh ár lá 1916

Cu șase săptămâni înainte de ieșirea planificată a Marii Britanii din UE, parlamentarii au respins cu 303 de voturi la 258 amendamentul în care guvernul explica modul în care voia să facă renegocierea acordului de divorț cu UE.

Executivul a afirmat în această strategie că urmărește un dublu obiectiv: obșinerea unor aranjamente alternative la plasa de siguranță care ar trebui să mențină deschisă granița cu insula irlandeză după Brexit (backstop) și să înlăture un scenariu fără acord, de care se tem atât o parte din deputați cât și membrii comunității de business.

Peste 40 de foști diplomați britanici o îndeamnă pe Theresa May, premierul Marii Britanii, să amâne ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, acuzând-o pe șefa Guvernului de la Londra că prezidează o "criză națională", relatează Mediafax citând cotidianul The Times.

Potrivit unui comunicat trimis cotidianului, foștii diplomații avertizează că politica actuală a prim-ministrului britanic nu conduce la încheierea procesul de Brexit, ci deschide calea către ani și ani de "negocieri și renegocieri" cu Uniunea Europeană.

Foștii oficiali au mai afirmat că interesul național al Marii Britanii ar fi mai bine servit prin amânarea ieșirii din UE, cu scopul de a avea mult timp pentru a clarifica termenii relației viitoare sau pentru a permite un al doilea referendum.

Printre semnatarii comunicatului se numără foști ambasadori britanici în Statele Unite, Franța și Rusia, dar și lordul John Kerr of Kinlochard, coautor al Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, în baza căruia Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană.