Standardele energetice ale Uniunii Europene se vor aplica, de asemenea, tuturor conductelor de gaze care vin din sau trec în terţe ţări, cum ar fi controversatul Nord Stream 2, în conformitate cu acordul încheiat miercuri de instituţiile UE, care include şi criteriile de aplicare a excepţiilor de la aceste reguli. Acordul dintre Parlamentul European şi guvernele UE a venit la cinci zile după ce acesta şi-a stabilit poziţia de negociere, fapt elogiat de ministrul român al energiei, Anton Anton, a cărui ţară deţine, în acest semestru, preşedinţia rotativă a UE, potrivit Rador, care citează Invertia.

Ruta Nord Stream 2Foto: Gazprom

"(Acordul) închide breşa din cadrul legislativ al UE în sectorul energetic şi va asigura că Uniunea Energetică va fi aplicată în mod consecvent în blocul comunitar", a spus el. După aprobarea oficială a revizuirii directivei europene privind gazele, Comisia Europeană va avea competenţa de a autoriza deschiderea negocierilor între un stat membru şi o ţară terţă, cu excepția cazului în care consideră că viitorul acord între cele două părţi poate contraveni Standardelor energetice europene sau ar pune în risc oferta.

De asemenea, Bruxelles-ul a menţionat că viitoarea directivă reflectă abordarea convenită între Franţa şi Germania şi conferă competenţa de a monitoriza aplicarea standardelor europene în ţara blocului comunitar în care are loc prima conectare a unei anumite conducte de gaze. Aceste două aspecte înseamnă, de exemplu, că Germania va continua să negocieze cu Rusia detaliile controversatului gazoduct Nord Stream 2, precum şi faptul că Berlinul va fi responsabil pentru asigurarea conformităţii acestei legături cu Moscova, cu normele energetice europene.

De asemenea se va aplica şi pentru conductele de gaz din ţări terţe regula europeană ca infrastructura să fie deţinută de o persoană fizică sau juridică, alta decât sistemul de transport, cu toate că se adună o serie de derogări pentru conductele de gaz deja existente şi excepţii pentru cele viitoare. Cu toate acestea, Comisia Europeană va avea competenţa de a lua o decizie cu privire la acordarea sau nu a unei astfel de excepţii.

Bruxelles-ul a subliniat că revizuirea directivei privind gazele va creşte concurenţa între furnizorii de gaze şi va spori securitatea energetică în UE. De asemenea, a subliniat că va garanta că toate conductele de gaze importante către şi din ţările terţe sunt operate "eficient" şi "sub un regim de supraveghere transparentă", care va "reduce conflictele de interese". "Este un pas important în crearea unei pieţe interne a gazelor, cu adevărat integrată, bazată pe solidaritate şi încredere, cu implicarea deplină a Comisiei Europene", a declarat comisarul pentru energie şi climă, Miguel Arias Cañete.