Bruxellesul a propus miercuri să adauge șapte state, inclusiv Arabia Saudită, pe ''lista neagră" pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, în contextul tensionat cu Ryad în urma cazului Khashoggi, scrie AFP.

Mohammed bin SalmanFoto: Agerpres

Această inițiativă a Comisiei Europene va trebui să primească acceptul Parlamentului European și al țărilor europene, dintre care unele, precum Franța și Regatul Unit, și-au exprimat rezerve față de noua listă de 23 de țări cu "risc ridicat".

"Am stabilit cele mai dure standarde de combatere a spălării banilor din lume", a declarat comisarul pentru Justiție Vera Jourova.

"Dar trebuie să ne asigurăm că banii murdari din alte țări nu ajung în sistemul nostru financiar", a adăugat ea la o conferință în Parlamentul European, în sesiunea plenară la Strasbourg.

Țările care se află pe această listă nu vor fi supuse unor sancțiuni, însă obligă băncile europene să aplice controale sporite asupra operațiunilor financiare ale cilenților domiciliați în statele respective.

Un subiect sensibil

Inițiativa executivului european nu este unanimă în cadrul Uniunii Europene.

Reticențele exprimate de Paris și Londra asupra noii liste sunt interpretate de unii analiști drept o dorință de a nu afecta și mai mult relațiile cu anumite state.

Este vorba în special de relațiile cu Arabia Saudită, partener strategic esențial în domeniile energetic și militar, puternic tensionate după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul.