Statele Unite au inculpat un fost ofițer al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, Monica Witt, pentru că a ajutat Iranul în ceea ce Washington a caracterizat drept o operațiune de spionaj cibernetic care a vizat ofițeri ai serviciilor secrete SUA. Statele Unite au sancționat, de asemenea, firmele New Horizon Organization and Net Peygard Samavat, cu sediul în Iran, relatează Reuters și AFP.

Monica WittFoto: FBI

De asemenea, sancțiuni au fost impuse mai multor indivizi asociați cu cele două grupuri.

Monica Witt este acuzată că a dezertat în Iran în 2013 din motive ideologice și a furnizat informații despre un fost coleg și a ajutat regimul din Teheran să conducă atacuri cibernetice împotriva armatei americane.

Trezoreria americană a spus că Net Peygard a operat o campanie de atacuri cibernetice care a vizat actualul și fostul guvern american precum și personalul militar. De asemenea, New Horizon a organizat conferințe internaționale în sprijinul eforturilor unității Al-Quds a Gărzilor Revoluției Islamice Iraniene de a recruta și de a colecta informații secrete de la participanții străini.

Monica Witt, în vârstă de 39 de ani, care a lucrat, mai bine de 10 ani, ca criptolog și la contrainformații, înainte de a deveni analist de informații în sectorul privat.

Potrivit acuzațiilor formulate miercuri de departamentul de Justiție, femeia a fugit în Iran în august 2013, luând cu ea informații legate de agenții de contra-informații cu care a lucrat și care au devenit ținte ale hackerilor iranieni, patru dintre ei acuzați alături de Witt. „Este o zi tristă pentru America când unul dintre cetățenii săi și-a trădat țara”, a declarat adjunctul procurorului general pentru siguranță națională, citat de The Guardian.

„Witt a fost recrutată de Iranian ca parte a unui program care viza foști ofițeri de informații și alte persoane care aveau autorizații de securitate. După plecarea sa în Iran în 1013, ea ar fi furnizat guvernului Iranian informații clasificate la cel mai înalt nivel și a dezvăluit adevărata identitate a unui ofițer de informații american, punându-i viața în pericol”, a mai spus el.

Potrivit rechizitoriului, Witt s-ar fi alăturat iranienilor din motive ideologice, într-un mesaj dintre aceasta și un agent iranian aceasta susținând că vrea să-și folosească experiența împotriva „răului”. „Mulțumesc că mi-ați dat oportunitatea asta”, i-a spus ea.

Ulterior, agentul iranian i-a spus că oficialii țării sale sunt suspicioși în ceea ce o privește, deoarece a călătorit în Asia deși spunea că nu are bani. „Sper să am mai mult noroc cu Rusia”, i-a răspuns ea.

Monica Witt este pe lista celor mai căutate persoane de către FBI.