Partide separatiste catalane s-au raliat cu cele de dreapta și au votat împotriva legii bugetare propuse de guvernul socialist de la Madrid, ceea ce naște spectrul unei noi runde de alegeri parlamentare, a treia în mai puțin de patru ani, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Partidul Socialist deține în momentul de față 84 din cele 350 de locuri din Parlament, iar proiectul de buget avea nevoie de susținerea partidelor regionale Basce și Catalane, în condițiile unui vot negativ al Partidului Conservator. Totuși, cele două partide regionale (Partidul Catalan de Stânga și Partidul Catalan Democratic European) au votat miercuri împreună cu partidele de dreapta, bugetul fiind respins cu 191 de voturi împotriva și doar 158 pentru.

Premierul Pedro Sánchez se confruntă acum cu o situație delicată, Spania fiind în fața posibilității celei de-a treia sesiuni de alegeri parlamentare în mai puțin de 4 ani. Deși data exactă nu a fost încă stabilită, surse din Partidul Socialist și din Guvernul de la Madrid spun că data de 14 aprilie este cea mai probabilă, urmată de cea de 28 aprilie, în condițiile în care Sánchez dorește alegeri cât mai rapide, pentru a mobiliza electoratul de stânga.

Socialiștii sunt deocamdată în fruntea sondajelor de opinie, în momentul de față acaparând aproximativ 30% din voturi, dar este de reținut că cele două partide de centru-dreapta au peste 30% din electorat.

"Ideea este să anunțăm alegerile în cel mai scurt timp posibil după ce legea bugetară este respinsă" a declarat o sursă din guvern jurnaliștilor de la Reuters, adăugând că înfrângerea din Parlament ar trebui depășită cât mai rapid pentru a prioritiza strângerea rândurilor socialiștilor în vederea alegerilor parlamentare.

Prim-ministrul totuși mizează pe faptul că, în eventualitatea în care partidele de dreapta, care se opun vehement independenței Cataloniei, vor câștigă o proporție semnificativă din voturi, partidele pro-independența se vor alia cu socialiștii.

De notat că mai multe sondaje, dintre care cel mai recent a fost publicat miercuri, PP, Ciudadanos și partidul de extremă dreapta Vox vor fi în măsură să formeze o majoritate la nivel național. Așa cum au făcut-o deja în Andaluzia - pentru a alunga de la putere socialiștii în fieful lor, în ianuarie.