Australia va redeschide un fost centru de detenție pentru imigranți, situat pe o insulă îndepărtată, după ce o lege promovată de opoziție dă dreptul doctorilor să transfere migranți în spitale, dacă decid că aceștia au nevoie de tratament imediat. Prim-ministrul Scott Morrison a declarat miercuri că acest centru va fi folosit pentru a reloca în afară țării refugiații care au nevoie de adăpost și îngrijiri medicale, potrivit Reuters.

Insula CraciunuluiFoto: Google Maps

Anunțul vine după înfrângerea pe care partidul lui Morrison a suferit-o în Parlament în față Laburiștilor care, alături de parlamentarii independenți, au aprobat un proiect de lege ce permite doctorilor să transfere până la 1.000 de oameni din două centre medicale din Pacific în cazul în care aceștia necesită îngrijiri imediate. Aprobarea de către Senat a proiectului de lege reprezintă o lovitură grea pentru Partidul Conservator de la guvernare pe care deja sondajele îl văd în dezavantaj în alegerile din mai.

Premierul Morrison, dezvăluind o parte din platforma electorală pentru alegerile din mai, spune că această măsură va încuraja un nou val de imigranți în țară, forțând astfel guvernul să redeschidă un centru de detenție dezafectat, pe Insula Crăciunului, teritoriu aflat la aproximativ 1.550 de km de țărm. "Am stabilit redeschiderea centrului de detenție de pe Insula Crăciunului pentru a gestiona noul flux de imigranți ce va sosi, dar și pentru a gestiona anumite transferuri ale refugiaților actuali." spune Morrison.

Anterior aprobării legii, refugiații interceptați în largul marii erau trimiși în Papua Nouă-Guinee sau Nauru și nu li se permitea intrarea pe teritoriul australian decât în condiții speciale, respectiv dacă Guvernul aprecia că aveau nevoie de ajutor medical urgent. Ministrul pentru Imigrație, David Coleman, a declarat că această nouă măsură îi va determina pe imigranți să se refugieze în Indonezia, apoi să călătorească ilegal către Australia.

Opoziția contestă aceste afirmații, acuzând guvernul de manipulare a opiniei publice și susține la rândul ei că măsură vizează în principal transferurile refugiaților aflați deja în Pacific. "Nu va reprezenta niciun fel de imbold pentru noi imigranți să călătorească spre Australia, deoarece această lege nu afectează noii migranți" a declarat Kerryn Phelps, un parlamentar independent.

Instituția de detenție din Insula Crăciunului, închisă anul trecut după 10 ani de activitate, a fost un punct central al alegerilor precedente. În 2001, prim-ministrul John Howard, aparținând partidului conservator, a refuzat primirea unei nave norvegiene ce transporta 433 de refugiați în teritoriul naval australian. Deși, la momentul respectiv, Howard nu era popular în sondajele de opinie, acesta a câștigat alegerile, rămânând la guvernare până în 2007. Din acel moment, guvernul de centru-stânga instaurat a găzduit refugiați pe Insula Crăciunului. Pe măsură ce numărul acestora s-a mărit în anii următori, condițiile precare din centrul de detenție au provocat proteste în țară, guvernul laburist fiind acuzat că a pierdut controlul asupra siguranței naționale, iar conservatorii au recâștigat puterea în anul 2013.

Peter Chen, profesor în științe politice la Universitatea din Sydney spune că Morrison va folosi această dispută în următoarele alegeri. "(...) Nu are o platforma de campanie vastă pe care poate miza, dar pe acest punct se poate baza".