Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, spune că Statele Unite nu au ajuns la o înțelegere cu Polonia pentru creșterea numărului de militari în această țară, care se simte amenințată de Rusia. Asta, după ce ambasadoarea Statelor Unite la Varșovia, Georgette Mosbacher, a spus că Washington plănuiește să să își întărească prezența militară în Polonia, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE ”Orice speculație cu privire la creșterea numărului trupelor sau acorduri în acest moment este fără fundament”, a declarat Pahon.

”Continuăm discuțiile cu aliații noștri polonezi, dar nu s-a ajuns la nicio înțelegere. Continupm discuțiile, vom anunța rezultatul acestora”, a adăugat acesta.

Mai devreme, ambasadoarea Georgette Mosbacher a declarat pentru Financial Times că creșterea efectivelor militare va fi ”semnificativă”, de ordinul mai multor sute. Aceasta nu a specificat când vor fi mobilizați militarii.

Guvernul conservator polonez și-a multiplicat eforturile cu Washington pentru a instala o bază americană pe teren polonez, unde există deja trupe SUA ca parte a misiunilor de rotație în cadrul operațiunilor NATO. Acesta a spus că este pregătit să investească cel puțin două miliarde de dolari pentru implementarea acestei baze.

Secretarul Forțelor Terestre ale Statelor Unite, Mark T. Esper, a spus în septembrie că Polonia nu este gata să găzduiască o bază militară americană, mai ales din cauza lipsei spațiului necesar pentru antrenamentele adecvate ale soldaților americani.

Potrivit ambasadoarei, Pentagon este pentru mobilizarea unităților militare prin rotație, într-un mod flexibil.

Statele Unite și Polonia au convenit în cadrul unei conferințe internaționale la Varșovia să promoveze în viitor ”pacea și securitatea în Orientul Mijlociu”.

Vicepreședintele american Mike Pence și președintele polonez Andrzej Duda vor semna miercuri un contract prin care Varșovia va achiziționa în schimbul a 414 milioane de dolari lansatoare mobile de rachete HIMARS.

În luna martie anul trecut, Polonia a cumpărat pentru 4,75 miliarde de dolari sistemul antirachetă american Patriot.

Pentru Polonia, care se simte amenințată de Rusia, în special de la anexarea în 2014 a Peninsulei ucrainene Crimeea, instalarea unei baze americane pe teren polonez ar însemna transformarea țării în una inatacabilă.