Pentagonul dorește să extindă utilizarea inteligenței artificiale (IA) în război, și subliniază că va avea grijă să folosească această tehnologie respectând cu valorile Statelor Unite, se arată în prima strategie americană privind utilizarea inteligenței artificiale în domeniul securității, potrivit Mediafax.

Raportul, dat publicității marți, prevede accelerarea utilizării inteligenței artificiale în diverse roluri, de la operațiuni de colectare de informații la estimarea problemelor de mentenanță, informează agenția The Associated Press.

"Alte națiuni, în special China și Rusia, fac investiții semnificative în IA în scopuri militare, inclusiv în aplicații care ridică întrebări în legătură cu normele internaționale și drepturile omului", se afirmă în raport. Raportul include doar câteva mențiuni referitoare la sisteme autonome de arme, dar amintește de faptul că o directivă militară din 2012 impune ca oamenii să dețină controlul asupra unor astfel de sisteme.

Statele Unite și Rusia se numără printre țările care au blocat eforturile Organizației Națiunilor Unite de a interzice dezvoltarea de "roboți ucigași" - sisteme de arme complet autonome care ar putea să efectueze operațiuni militare fără intervenția omului. Washingtonul a argumentat că este prematur să se încerce reglementarea unei astfel de tehnologii. Luni, preşedintele SUA, Donald Trump, a ordonat agențiilor federale americane să acord prioritate cercetării în domeniul inteligenței artificiale.