Furia şi mobilizarea fermierilor din Sardinia, care luptă de mai multe săptămâni împotriva prăbuşirii preţurilor la lapte, fapt provocat de criza pieţei produselor lactate, continuă. În aşteptarea zilei de miercuri, când în semn de solidaritate comercianţii şi şcolile din mai multe centre de pe insulă îşi vor înceta activitatea, fermierii continuă să arunce laptele., scrie Il Corriere della Serra, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Între timp, la Porto Torres un grup de fermieri a atacat un camion frigorific care transport carne din Franţa. Marfa a fost aruncată pe jos şi vandalizată şi în parte furată, iar şoferul camionului şi-a putut continua călătoria doar escortat de organele de poliţie, care au deschis o anchetă în acest caz.

Agresiunea a avut loc duminică dimineaţa şi este documentată de un video postat pe reţelele sociale chiar de autorii acestei bravade. Camionul părăsise zona destinată mărfurilor din Porto Torres şi se îndrepta spre Sassari. În video se vede cum mai multe persoane urcă în remorca camionului şi aruncă pe asfalt cutiile de carne congelată, de jambon şi alte alimente care în unele cazuri sunt călcate în picioare. Pe fundal se aud voci de oameni care strigă că carnea este avariată.

În realitate, carnea de-abia trecuse de controalele sanitare de la Porto Torres şi de cele efectuate de ASL în firmele care au contract cu exportatorul francez şi nu se depistase nicio anomalie. Prejudiciul este estimat la zeci de mii de euro. Conducătorul auto francez, paralizat de teroare, şi-a continuat drumul cu restul de marfă rămasă (puţină) urmat de maşinile poliţiei.

Preţul laptelui a scăzut cu peste 25%, la 60 cenţi pe litru, ca urmare a scăderii preţului la brânza Pecorino, pentru care se utilizează aproape jumătate din producţia totală de lapte din Sardinia.