Autorităţile bulgare au încercat şi continuă să încerce să acopere cazul legat de otrăvirea omului de afaceri Emilian Gebrev şi a încă două persoane, în anul 2015, crede fostul ministru al apărării şi martor în anchetă, Boiko Noev, care l-a vizitat pe Gebrev la Academia Medicală Militară după otrăvire, potrivit rador, care citează Mediapool.

Emilian GebrevFoto: Captura YouTube

"Potrivit datelor pe care le am la dispoziţie, o parte din autorităţile bulgare ascund în mod deliberat acest caz", a spus Noev pentru bTv. El a subliniat că autorităţile bulgare s-au activat după ce autorităţile britanice "au ajuns la ancheta" lui Gebrev.

Noev crede că otrăvirea s-a făcut de către un cetăţean rus. "Eu nu cred că e vorba de Putin, evident, astea sunt prostii. Dar că a fost făcută de un cetăţean rus, dacă e din servicii sau nu, dacă sunt nişte infractori, este o realitate", a spus el.

Săptămâna trecută, site-ul britanic de investigaţii Bellingcat şi partenerul său rus Insider au găsit o legătură între otrăvirea lui Gerbev, în anul 2015, şi cea a lui Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, în Marea Britanie, în martie 2018. Acestea au dovezi că agentul serviciilor miliare ruse Serghei Viacheslavovic Fedorov, care este suspect în cazul Skripal, a fost în Bulgaria cu câteva zile înainte de otrăvire.

Cheia pentru dezvăluirea cazului se ascunde în compania offshore Viafot

Noev crede că "Fedorov" nu a fost singur şi curând vor ieşi şi alte nume. Conform spuselor sale însă, este important de ştiut "care au fost complicii bulgari din otrăvire", iar aceştia s-au ascuns în spatele companiei offshore Viafot - societate care a dorit să cumpere Dunarit, al cărei proprietar este exact Gebrev. În urmă cu o lună, site-ul Bivol a arătat că proprietar al Viafot este unul dintre avocaţii deputatului Delian Peevski (Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi), Aleksandr Anghelov.

"În spatele acestei societăți se află una dintre cheile otrăvirii. Autoritățile refuză să investigheze această companie, deja de trei ani. Aceasta nu numai că dorește să achiziționeze Dunarit, ci servește şi ca acoperire a unor activități pe care noi nu le știm", a spus Noev și a subliniat că Rusia are interese să închidă industria bulgară de armament şi să destabilizeze Bulgaria ca stat membru NATO.

Gebrev nu avea cum să se otrăvească cu pesticide la cafenea, pentru că nu bea cafea

Noev a criticat teza pe care procurorul-general Sotir Ţaţarov a prezentat-o acum. Procurorul a spus că Gebrev și fiul său au fost cel mai probabil otrăviți cu insecticidul clorpirifos, găsit în mașina de cafea a lui Gebrev și în salata pe care au mâncat-o.

"În primul rând, otrăviții nu au fost niciodată într-un singur loc când au fost otrăviți. În al doilea rând, Gebrev nu este otrăvit în restaurant, ci acolo a leșinat. În al treilea rând - nu bea cafea", a spus Noev. Fostul ministru al apărării a arătat şi un raport despre urmele găsite în organismul lui Gebrev după otrăvire: "Substanţa chimică cu care sunt otrăviți se bazează pe un compus organofosforic. Acesta este același compus din grupul Novichok - același compus care aparține aceluiași grup de substanțe VX.