Avertismentul lui Soros: Uniunea Europeană se poate prăbuși precum URSS în 1991

de Ștefan Gâlmă     HotNews.ro
Marţi, 12 februarie 2019, 18:18 Actualitate | Internaţional


George Soros
Foto: Wikipedia
Europa trebuie să se trezească și să înțeleagă magnitudinea amenințărilor cu care se confruntă, spune George Soros într-un editorial publicat de "Project Syndicate" și preluat cnbc.com. Înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din primăvara lui 2019, investitorul avertizează votanții că Uniunea Europeană ar putea avea o soarta similară cu cea a URSS-ului în 1991.

"Uniunea se află într-un moment revoluționar al existenței sale, iar rezultatul este foarte incert", a continuat Soros.

Mai mult, liderii europeni și formele lor de conducere prezintă asemănări semnificative unui "politburo" (organul de decizie al partidului comunist sovietic) la momentul declinului URSS, continuând să emită „ukazuri ca și cum acestea ar mai fi relevante”, crede Soros. "Din nefericire, partidele anti-europene se vor bucura de un avantaj considerabil în următoarele alegeri", afirmă omul de afaceri. Acest avantaj este generat, potrivit investitorului, de mai mulți factori concomitenți cum ar fi modelele depășite de partid care nu mai reflectă dorințele populației din numeroase țări europene, imposibilitatea schimbării tratatelor și lipsa unui sistem de disciplinare a țărilor care se abat de la principiile pe care Uniunea Europeană se bazează.

Remarcile lui Soros vin într-un cadru de instabilitate politică pe fondul ascensiunii mișcărilor populiste. Sentimentul anti-sistem regăsit din ce în ce mai frecvent printre alegători este evidențiat de cele mai importante evenimente care au marcat Europa sau sunt pe cale de a o face. Printre ele: Brexit-ul în Marea Britanie, revoltele civile din Franța și măsurile anti-imigrație generate de partidele iliberale din țări ca Polonia și Ungaria.

Soros a notat și situația actuală din Parlamentul Germaniei, unde cancelarul Angela Merkel (care își exercită ultimul mandat) împreună cu propriul partid (CDU) și partidele din alianța cu care formează majoritatea (CSU și SPD) se confruntă cu o presiune constantă din partea partidului "Alternativă pentru Germania" (AfD, extrema dreaptă) ce câștigă voturi prin retorică eurosceptică și anti-imigranți.

În ceea ce privește Brexit, businessman-ul notează că, deși electoratul britanic abia acum realizează consecințele alegerii făcute, își dorește să scape de acest proces, indiferent de consecințe. Acest fapt poate grăbi tratativele, în ciuda efectelor care vor modela țara în următoarele zeci de ani.

În ceea ce privește Italia, Soros susține că greșeala fatală a fost semnarea tratatului de la Dublin în 2017 care obligă refugiații să caute azil politic în prima țară de contact. Rezultatul a fost creșterea numărului de refugiați primiți, fapt ce a facilitat crearea unor mișcări de extremă dreapta precum Liga (extrema dreapta) sau Mișcarea 5 Stele, care formează în prezent coaliția de guvernare de la Roma.

Pentru a contracara aceste inițiative, Europa are nevoie să înțeleagă amploare inamicilor ei și să mobilizeze mojoritatea pro-europeană pentru a apară valorile Uniunii. În caz contrar, visul european se va transformă într-un coșmar al secolului XXI, avertizează George Soros.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7334 vizualizari

 • -4 (24 voturi)    
  Socialismul "salveaza" UE ? (Marţi, 12 februarie 2019, 18:32)

  xolv [utilizator]

  socialismul doar distruge, nenea Gyorgy n-a citit istoria.
 • -9 (31 voturi)    
  Moș Soros (Marţi, 12 februarie 2019, 18:33)

  Mazeta [utilizator]

  Oficial, sprijină Uniunea Europeană: Ba chiar îi dă sfaturi părintești și avertismente dezinteresate. Neoficial, pariază pe destrămarea Uniunii Europene.

  Omul n-a câștigat miliarde scriind articole.
  • -7 (19 voturi)    
   S-a intamplat in 1992 (Marţi, 12 februarie 2019, 21:08)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Dl Soros a observat ca Banca Angliei avea prea putine rezerve iar activitatea economica era slaba (fusese pe minus cu 1 an inainte).
   Adica, in caz de atac, Banca Angliei fie raspundea si cheltuia rezervele, fie ridica puternic dobanda de referinta si distrugea orice speranta de relansare economica (prin scumpirea creditelor).

   Dl Soros a convins un grup de investitori si de banci sa il urmeze in "aventura" si a atacat lira sterlina, vanzand masiv.

   Banca Angliei a incercat sa "rascumpere" lire pt a mentine cursul, dar a abandonat dupa cateva ore, epuizand mare parte a rezervelor.

   Lira Sterlina a fost scoasa din SME (mecanismul european precursor euro) si a fost devalorizata cu 15%.

   Dl Soros a castigat in acele zile 1,1 miliarde dolari si a dat o crunta lovitura apartenentei Marii Britanii la UE.
   UK nu a mai reusit sa intre in zona euro la timp si conditiile politice s-au modificat intre timp.

   In 2012, dl Soros a declarat ca Germania fie iese din zona euro, fie accepta sa plateasca pentru statele din sudul UE care se indatorau continuu (cazul Grecia, acum Italia).

   Dumnealui e adeptul teoriei "optimum currency area" si considera zona euro neviabila, nu crede ca euro va rezista, critica sistematic moneda europeana.
   • +8 (12 voturi)    
    A spune ca din cauza lui Soros (Marţi, 12 februarie 2019, 23:28)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    englezii nu au trecut la Euro este o mare aiureala.
    Sunt multe state din UE care ar avea mai putine dezavantaje sa treaca la Eu, si totusi nu o fac :
    Suedia, Polonia, Cehia nu sunt in Euro desi monedele lor nationale, din punct de vedere istoric, sunt neica-nimeni fata de Lira Sterlina.
    Lira Sterlina in sec.19 a fost Moneda Mondiala a tranzactiilor comerciale oceanice.
    Nu s-a pus niciodata problema, in mod serios, ca Anglia sa renunte la Lira Sterlina. Influenta lui Soros in privinta asta a fost aproape nula.
   • +1 (1 vot)    
    Mai usor minciunile (Miercuri, 13 februarie 2019, 18:13)

    santor [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    The United Kingdom has never sought to adopt the euro as its official currency for the duration of its membership of the European Union (EU), and secured an opt-out at the euro's creation via the Maastricht Treaty in 1992.
 • -3 (29 voturi)    
  Dl Soros e partas la ce se intampla (Marţi, 12 februarie 2019, 18:49)

  animatron [utilizator]

  Dumnealui, miliardar american de origine evreiasca si nascut in Ungaria, este in acest moment, principalul sponsor al miscarilor zise progresiste din Occident, prin Open Society Foundation careia i-a donat peste 20 de miliarde dolari.

  Project Syndicate, care publica interviul, e finantat partial de domnul Soros, e o mass-media "progresist friendly".
  Wikipedia: "Project Syndicate has also received grants from the Open Society Foundation, The Politiken Foundation in Denmark, Die Zeit, ZEIT-Stiftung, and The Bill and Melinda Gates Foundation."

  Opinia domniei sale este f importanta, pentru ca fara banii lui mii de ONG-uri si zeci de mii de militanti raman fara fonduri, iar "banii sunt sangele razboiului" (ideologic).

  De aceea este invitat si intervievat periodic si isi permite sa lanseze avertismente sau chiar atacuri dure.

  Amintiti-va ultimele declaratii despre Facebook-ul dlui Zuckerberg, retea sociala despre care dl Soros a declarat ca este "un pericol la adresa democratiei" !

  Dupa cum vedeti nu se sfieste sa compare UE cu URSS, Comisia Europeana cu Biroul Politic al Partidului Comunist Sovietic si directivele europene cu niste "ukazuri" (decrete rusesti).

  Nici un lider politic european nu si-ar permite asemenea declaratii la adresa UE si a Comisiei UE.
  Daca ar face ar fi tratat de "populist" in cel mai bun caz si de "fascist" in cel mai rau.

  Dar cum aceste observatii, de bun simt, vin de la insusi sponsorul progresismului occidental, dl Soros, ele sunt ascultate cu respect si ar trebui bagate in seama, pt ca e clar ca vor urma si niste efecte.

  Nu cred ca actuala elita socialist-liberala din UE va accepta analiza dlui Soros, ar insemna sa recunoasca implicit ca a facut niste grave erori strategice, care au creat conditii politice si sociale perfecte pt valul nationalist din Europa.

  Dl Soros are dreptate, daca Europa nu renunta la politicile suicidare privind imigratia, islamul sau asistanatul social, se va prabusi brusc, precum URSS.
 • -8 (18 voturi)    
  Regrete tarzii (Marţi, 12 februarie 2019, 19:07)

  Sicu [utilizator]

  Oare cum ar fi evoluat UE cu Regatul Unit in zona euro.
  Fara atacul speculativ pe lira sterlina orchestrat de Soros, acum nu se mai discuta de brexit .
 • -2 (20 voturi)    
  Cu ce vitamine (Marţi, 12 februarie 2019, 19:31)

  Zummm [utilizator]

  Il mai tin astia in viata ?
 • -1 (15 voturi)    
  Soros: ,,În ceea ce privește Italia, (Marţi, 12 februarie 2019, 20:01)

  Rahan5 [utilizator]

  Soros susține că greșeala fatală a fost semnarea tratatului de la Dublin în 2017 care obligă refugiații să caute azil politic în prima țară de contact. Rezultatul a fost creșterea numărului de refugiați primiți, fapt ce a facilitat crearea unor mișcări de extremă dreapta precum Liga (extrema dreapta) sau Mișcarea 5 Stele, care formează în prezent coaliția de guvernare de la Roma."

  Nu are nici o legatura Tratatul de la Dublin din 2017 cu cresterea numarului migranti primiti de peste mare sau granite. Dimpotriva, prin faptul ca migrantii stiu ca nu vor putea Legal sa plece mai departe din statul unde debarca se produce o descurajare (macar partiala) a intrarilor ilegale peste frontiere in UE.
  Deci compararea lui Soros cu ,,prabusirea URSS" este cel putin idioata.
  URSS nu s-a prabusit datorita valurilor de migranti veniti in URSS, ci dimpotriva, ca nu a reusit sa tina proprii cetatenii in interiorul URSS ca sa nu plece sau sa se rascoale contra sistemului.
  Sistemul URSS nu permitea ca Republicile sa plece din URSS prin fortarea alegerii conducerilor Republicilor Unionale de catre Moscova pe linie de partid.
  In momentul cand s-au Democratizat Alegerile in Republici, s-a terminat si cu URSS.
  UE se bazeaza pe o cu totul alta schema functionala. Iar eventual ,,prabusirea UE" s-ar face in cu totul alt mod decat prabusirea URSS.
  Chiar daca s-ar produce o disparitie a UE aceasta s-ar face prin iesirea din UE a tarilor pe rand sau in grupuri mici (formand eventual alte mici Uniuni), si nu prabusire brusca la fel cu URSS.
 • -6 (18 voturi)    
  modele depasite, indisciplina, blabla (Marţi, 12 februarie 2019, 21:41)

  xan [utilizator]

  George "Scopul meu e sa protejez migrantii si frontierele sunt un obstacol in calea acestui plan" Soros gaseste orice motive pentru propriile-i fobii, numai el e fara vina.
 • +8 (14 voturi)    
  Mazeta (Miercuri, 13 februarie 2019, 1:47)

  europeanul2 [utilizator]

  Mazeto, la Moscova, acolo la voi, va pricepeti si la Soros si la Europa. Pe toate le stiti. De economia voastra stii ceva?
 • -5 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 februarie 2019, 4:44)

  [anonim]

  • -5 (7 voturi)    
   asta (Miercuri, 13 februarie 2019, 12:28)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui

   nu tine cu nimeni.nici macar cu familia si neamul lui.
   e unul din papusarii care se joaca su soarta si viitorul statelor.de ce?asa cum toti progresistii raspund in fata lui si el raspunde in fata adevaratilor conducatori.
   acum,ghici ciuperca ce-i?
   presiunea este enorma,mondialistii pierd teren(vai cum se poate)negustoru-si vrea banii investiti inapoi.
   inca ma amuza stampilele alea cu ''extrema dreapta'' sau ''iliberali''.
   in suedia(unde altfel?) tocmai ce au prins o ziarista(ma rog colaboratoare)cu o bombita-n poseta.ce sa vezi,a dracu,nu era extrema dreapta ci tocmai anti trump,anti nazi etc.numele,kurd,va las sa-l gasiti singuri.nu in mass media mare,evident.
 • +2 (10 voturi)    
  Soros, lucid ca de obicei (Miercuri, 13 februarie 2019, 12:54)

  aramos [utilizator]

  Ce dracu vor face toti dictatorii si demagogii lumii dupa ce Soros se duce? Pe cine vor mai acuza ca trimite asasini sa-i mierleasca? Cine va mai fi scos tap ispasitor pentru toate esecurile si marlaniile facute de altii?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by