Partidul liberal al Europei a primit sâmbătă noi membri în rândurile sale, în condițiile în care încep să se contureze fronturile înainte de alegerile europene din mai. Însă o dezbaterea privind potențiala excludere a unui membru continuă, potrivit Rador care citează Euractiv.

HotNews.roFoto: Hotnews

Partidul liberal Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) s-a reunit weekendul acesta la Berlin pentru a-și continua pregătirile pentru alegerile europene, primind și noi membri din Italia, Islanda și Armenia.

La întrunirea de sâmbătă ar fi trebuit anunțată așa-zisa „Echipă Europa” a ALDE, cuprinzând principalii săi candidați, însă partidul a amânat anunțul până în martie, întrucât unii politicieni nominalizați au cerut mai mult timp pentru a evalua oferta.

ALDE nu a făcut nici un secret din faptul că el curtează partidul En Marche al președintelui francez Emmanuel Macron, care nu susține sistemul din ce în ce mai controversat Spitzenkandidat, prin care se distribuie demnități UE după alegeri.

Planul „Echipei Europa” constituie o soluție inovatoare de subminare a sistemului Spitzenkandidat favorizat de Partidul Popular European (PPE), menținându-și totodată un cal în cursă și greutatea politică a lui Macron în rezervă.

Decizia de a nu își desemna un candidat unic precum Manfred Weber (PPE) și Frans Timmermans (Socialiști și Democrați - S&D) a fost luată în noiembrie, deși se spune că mulți membri sunt încă în favoarea procedurii.

Un delegat a declarat pentru Euractiv că „Spitzenkandidaten e cea mai bună cale de a face asta, de a face campanie în întreaga Europă. Adică, cum să avem noi zece candidați, sau așa ceva, participând la o dezbatere TV? Tragem la sorți?”

Membrii „Echipei Europa” vor fi anunțați pe 21 martie la Bruxelles.

Bine ați venit în partid, prieteni

Însă la Berlin delegații au trebuit să se mulțumească doar cu votul privind primirea în ALDE a italienilor „Più Europa”, islandezilor „Viðreisn” și armenilor „Armenia Strălucitoare”.

Partidul italian, cotat acum în sondaje cu un pic peste 4%, conform secretarului Benedetto Della Vedova, și Viðreisn, care militează pentru aderarea Islandei la UE, au fost primite ca membri cu drepturi depline.

Armenia Strălucitoare a primit statut de membru afiliat, în ciuda faptului că actualul membru ALDE, Adunarea Națională Armeană, a afirmat că partidul nu a susținut așa-zisa „Revoluție de Catifea” care a avut loc recent în fosta republică sovietică.

În orice caz, el a avut de profitat de pe urma tulburărilor din Armenia, obținând un pic peste 6% la alegerile din decembrie câștigate de noul premier Nikol Pașinian.

Necazuri de la București

Reuniunea de la Berlin a fost totodată marcată de o dezbatere în curs cu privire la membrul ALDE din România, care e acuzat că a stat cu mâinile în sân și a permis presupuse violări ale statului de drept din țara est-europeană.

Europarlamentara Renate Weber de la ALDE România a respins acuzațiile că partidul ei s-ar fi opus unei rezoluții care stipula implementarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția, organ consultativ independent de drept constituțional afiliat Consiliului Europei.

După un schimb încins de replici privind faptul că ALDE România a încercat sau nu să blocheze recente modificări judiciare impuse de guvern, conducerea liberală a convenit să amâne dezbaterea până la următoarea întâlnire.

Președintele partidului, Hans Van Baalen, a clarificat că nu se va discuta excluderea membrului român până când nu se va fi finalizat o anchetă completă, deși el s-a arătat și dornic să evite ca această chestiune să domine întrunirea din martie de prezentare a principalilor candidați.

O majoritate a delegaților a afirmat totuși fără rezerve că problema trebuie soluționată până la alegerile din mai, deși ALDE România a declarat că „ne puteți exclude la fel de bine și acum, dacă nu ne acordați timp pentru a dovedi că îndeplinim criteriile Comisiei de la Veneția”.

Există temerea că alegătorii europeni vor sesiza o similaritate cu controversata afiliere la PPE a partidului Fidesz al lui Viktor Orbán din Ungaria sau cu relația S&D cu partidul aflat la putere în România, dacă această dispută nu va fi bine gestionată.