Statele Unite au fost prea mult timp absente din Europa Centrală, iar "rivalii" au umplut acest gol, a afirmat Mike Pompeo, secretarul american de Stat, aflat în vizită la Budapesta, adăugând că țările aliate occidentale nu trebuie să permită Rusiei să provoace o ruptură între prietenii din NATO, potrivit Mediafax.

Mike PompeoFoto: Flickr

"De prea mult timp, SUA au fost absente din regiune. Acest lucru nu este acceptabil. Rivalii noștri au umplut acest gol", a declarat oficialul american într-o conferință de presă comună cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto, informează agenția de știri Dpa.

Vizita lui Pompeo la Budapesta are loc în contextul erodării relațiilor între cele două state membre NATO ca urmare a relațiilor strânse ale premierului maghiar Viktor Orban cu Rusia și China.

Ungaria, alături de SUA și celelalte țări din UE, a impus sancțiuni Rusiei în legătură acțiunile Moscovei în Ucraina, însă critică frecvent utilitatea sancțiunilor și s-a opus impunerii de măsuri suplimentare.

Pompeo a avertizat că statele aliate occidentale nu trebuie să-i permită președintelui rus Vladimir Putin să "provoace o ruptură între prietenii și partenerii din NATO".

Totodată, oficialul american a avertizat că legăturile economice cu China, care investește masiv în Europa Centrală și de Est, "adesea vin cu obligații", creând datorii economice și politice.

Pe de altă parte, ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a afirmat că "relațiile noastre cu Rusia nu pun la îndoială" faptul că Ungaria este un partener de încredere al Statelor Unite.

Pompeo a mai afirmat că statele aliate putea fi forțate să aleagă între firma chineză Huawei și Statele Unite.

Statele Unite sunt îngrijorate că guvernul chinez ar putea accesa echipamentele americane de telecomunicații conectate la rețele în care dispozitive Huawei sunt de asemenea prezente.