Revoluția islamică din 1979, în urma căreia monarhia absolută a fost înlocuită cu un regim republican islamistă, a generat doar corupție, represiune și teroare, afirmă președintele SUA, Donald Trump, în contextul aniversării de către Iran a 40 de ani de la acest eveniment, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"40 de ani de corupție. 40 de ani de represiune. 40 de ani de teroare. Regimul din Iran a adus doar 40 de ani de eșec. Poporul iranian care suferă de mult timp merită un viitor mult mai luminos", afirmă Donald Trump într-un mesaj postat pe Twitter, în engleză, cât și în farsi, limbă oficială a Iranului.

Sute de mii de persoane au ieșit luni pe străzile orașele iraniene, înfruntând vremea rece și ploioasă, pentru a aniversa 40 de ani de la Revoluția Islamică, iar regimul de la Teheran și-a prezentat arsenalul balistic, în semn de sfidare în contextul tensiunilor cu SUA, informează agenția Reuters.

Televiziune iraniană de stat a prezentat imagini cu participanți la evenimentele comemorative fluturând steaguri ale Iranului și scandând "Moarte Israelului, Moarte Americii".

Pe data de 11 februarie 1979, forțele armate iraniene și-au declarat neutralitatea, lucru ce a permis înlăturarea de la putere a șahului Mohammad Reza Pahlavi, suveranul Iranului, care era susținut de Washington.

Donald Trump a anunțat în luna mai 2018 decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Rusia, Marea Britanie, Germania, Franţa, China, Uniunea Europeană şi Iranul au hotărât menținerea tratatului. Administrația de la Washington a reintrodus sancțiunile împotriva regimului islamist de la Teheran.

Strategia, susţinută de Israel şi Arabia Saudită, este de a forţa Iranul să revină la masa negocierilor şi de a nu se mai implica în conflictele din Yemen, Siria, Liban.

Iranul se confruntă cu probleme economice majore, agravate de reimpunerea sancțiunilor americane. Anul trecut au avut loc mai multe proteste antiguvernamentale violente provocate de erodarea nivelului de trai.

În ianuarie, președintele Hassan Rouhani a declarat că Iranul se confruntă cu cea mai gravă criză economică de după Revoluția islamică din 1979.