China a acuzat astăzi Statele Unite că vor "să provoace tulburări", după trecerea unor nave americane prin Marea Chinei de Sud, în apropierea unei insule controlate de Beijing. Acest incident are lor chiar în ziua reluării, în capitala chineză, a negocierilor bilatgerale pentru a încerca sa se pună capăt războiului comercial care sfâşie începând de anul trecut primele două economii ale lumii, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

US Navy va trimite o racheta pentru a dobori satelitul spionFoto: Daily Mail

Două distrugătoare americane au navigat în apele arhipelagului Spratleys (cunoscut sub numele de Nansha în mandarină), în apropierea recifului Mischief (Meiji în chineză), a afirmat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez al afacerilor externe. "Statele Unite par decise să provoace tulburări în Marea Chnei de Sud, să creeze acolo tensiuni şi să submineze pacea şi stabilitatea", a declarat dna Hua într-o conferinţă de presă obişnuită. Ea a cerut Washingtonului să înceteze imediat aceste acţiuni provocatoare".

Pentru a opune rezistenţă pretenţiilor teritoriale şi instalaţiilor militare ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, US Navy a trimis să navigheze regulat nave de război. Operaţiuni botezate "libertate de navigaţie". China, argumentând printr-o prezenţă mai veche, îşi dispută cu mai multe naţiuni riverane (Vietnam, Filipine, Malaysia, Brunei) insule şi insuliţe din această vastă zonă maritimă, fiecare naţiune controlând mai multe dintre ele.

Tensiunile între gigantul asiatic şi celelalte ţări, o vreme relativ importante, au scăzut totuşi în ultimii ani, în special cu Filipinele.

Statele Unite au trimis deja la inceputul lui ianuarie o navă de război în apropierea insulei controlate de Beijing în Marea Chinei de Sud, şi atunci în aceeaşi zi cu reluarea discuţiilor comerciale bilaterale.