Sute de mii de iranieni au mărșăluit luni, iar unii au ars steaguri americane, pentru a marca a 40-a aniversare a triumfului ayatollahului Ruhollah Khomeini, clericul șiit care l-a răsturnat pe șah în cadrul Revoluției Islamice ce creează și astăzi probleme Occidentului, transmite Reuters.

Manifestare la TeheranFoto: Captura YouTube

Pe 11 februarie 1979, armata iraniană și-a declarat neutralitatea, pavând calea pentru căderea șahului Mohammad Reza Pahlavi, cel mai apropiat aliat al Statelor Unite din Orientul Mijlociu, la acel moment.

Luni, televiziunea de stat a arătat mulțimi de oameni care au sfidat vremea ploioasă, au venit cu steaguri și au strigat ”Moarte Israelului, Moarte Americii!”, un slogan de bază al Revoluției. ”Spre marea disperare a Americii, revoluția a ajuns în cel de-al 40-lea an”, a fost mesajul de pe un banner purtat la manifestația organizată de autoritățile iraniene.

Într-un discurs în Piața Libertății din Teheran, președintele Hassan Rouhani a spus că eforturile SUA de izolare a Iranului vor da greș. ”Nu vom lăsa America să devină victorioasă. Poporul iranian are - și va avea - unele probleme economice, dar vom trece peste probleme ajutându-ne unul pe altul”, a declarat Rouhani.