​Ministrul indian al căilor ferate a fost ironizat puternic după ce a postat pe Twitter un clip cu cel mai rapid tren indian, problema fiind că viteza din video a fost dublată prin editare, scrie The Guardian. Trenul este o mândrie a Indiei, fiindcă este produs pe plan local și va avea pe mici porțiuni viteză maximă de 180 km/h când va începe să fie operațional.

Train 18Foto: Captura YouTube

Ministrul Piyush Goyal a postat clipul cu trenul Vande Bharat Express care trecea cu viteză mare printr-o gară. Ceva era ciudat la clip, iar o anchetă a site-ului AltNews.in a arătat faptul că filmulețul a fost modificat și dat pe ”repede-înainte”, astfel că trenul părea de două ori mai rapid.

Mai mult, clipul original fusese postat pe YouTube de pasionați feroviari în decembrie și ministrul s-a servit de el apoi, modificându-l și tweet-ul său a fost distribuit și de alți politicieni importanți.

Train 18 a devenit cel mai rapid tren din India când a atins la finalul anului trecut 180 km/h și va intra în circulație din februarie între New Delhi și Varanasi (celebrul Benares). Pe cele mai rapide porțiuni va atinge 180 km/h, însă doar unde linia și sistemele de semnalizare permit viteze atât de ridicate. Trenurile expres fac pe cei 770 km dintre aceste orașe 8 ore și 45 de minute, dar timpul va fi redus la opt ore când noile trenuri vor intra în circulație.

India are 115.000 km de cale ferată și zilnic se fac 22 de milioane de călătorii. Anual mor peste 20.000 de oameni pe calea ferată.

Cel mai rapid tren indian este Gatiman Express care atinge 160 km/h și străbate în sub patru ore și jumătate o distanță de 400 km.

Surse: India Today, Indian Times