Zeci de mii de copii sunt exploataţi ca soldaţi în conflicte armate în diferite ţări, atrage atenţia UNICEF, luni, în ajunul zilei internaţionale de conştientizare a acestui fenomen, scrie Agerpres, citând agenţia dpa. În absenţa cifrelor exacte, UNICEF estimează că există până la 250.000 de copii-soldaţi în întreaga lume.

Copiii care trăiesc în proximitatea unor conflicte de lungă durată din Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Congo, Somalia, Siria şi Yemen au fost înregimentaţi de tabere opuse în aceste violenţe.

De asemenea, băieţi şi fete de vârstă şcolară sunt folosiţi ca soldaţi sau ajutoare pentru grupări armate în Afganistan, Mali şi Myanmar. Copiii sunt forţaţi să lupte efectiv, dar sunt folosiţi şi ca iscoade sau pentru a găti sau a strânge lemne.

Unele fete sunt obligate să se "căsătorească" cu luptători, dar atât fete, cât şi băieţi sunt supuşi abuzurilor sexuale, afirmă UNICEF. În cazuri extreme, copiii sunt forţaţi să acţioneze ca "scuturi umane" sau drept kamikaze în pieţe aglomerate.

În absenţa cifrelor exacte, UNICEF estimează că există până la 250.000 de copii-soldaţi în întreaga lume.

În ajunul Zilei internaţionale împotriva folosirii copiilor-soldaţi, marcată la 12 februarie, UNICEF cheamă guvernele să se implice mai activ în combatarea exploatării şi abuzurilor la care supuşi copiii de către grupări armate implicate în conflicte.