Ucraina se pregăteşte de alegeri prezidenţiale, primul tur de scrutin fiind programat să aibă loc pe 31 martie, iar cel de-al doilea - pe 21 aprilie. Numele noului președinte ar urma să fie anunţat cel târziu pe data de 1 mai 2019 scrie Korrespondent citat de Rador.

Petro PorosenkoFoto: AGERPRES

În cursa prezidenţială din Ucraina au intrat peste 40 de politicieni şi figuri publice ale căror candidaturi au fost validate de Comisia Electorală Centrală de la Kiev, deşi numărul celor care şi-au depus candidaturile era aproape dublu. Principalii candidaţi sunt actualul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, fostul premier Iulia Timoşenko, omul de televiziune Volodimir Zelenski, opozantul pro-rus Iuri Boiko, fostul ministru al apărării Anatoli Hriţenko, liderul Partidului Radical din Ucraina, Oleg Liaşko, primarul oraşului vestic Lviv, Andri Sadovi, şi fostul şef al Serviciului ucrainean de Securitate Valentin Nalivaicenko.

Candidatul Petro Poroşenko, președintele în exerciţiu al Ucrainei, a intrat în cursa prezidenţială ca independent, discursul său electoral axându-se pe necesitatea dezvoltării Ucrainei şi depunerea cererii de aderare la UE în anul 2024. Presa occidentală a remarcat că Poroșenko şi-a înmuiat tonul în declaraţiile făcute împotriva Rusiei.

Fostul premier Iulia Timoşenko, lider al partidului Batkivşcina, candidează cu un program electoral axat pe schimbări în sistemul fiscal, un nou sistem de guvernare a țării şi atragerea antreprenorilor și intelectualilor în politică. Iulia Timoşenko a declarat că echipa sa a lucrat la programul electoral bazându-se pe experiența multor personalități istorice, cum ar fi fostul preşedinte american Franklin Roosevelt și autorii ultimului raport al Clubului de la Roma, o organizație de tip think tank, al cărei scop este să supună atenției întregii lumi diverse aspecte referitoare la viitorul planetei.

Candidatul Volodimir Zelenski, un actor care a interpretat inclusiv rolul de preşedinte al Ucrainei într-un serial televizat, a intrat în cursa prezidenţială din partea noului partid "Slujitorul Poporului" (Sluga Naroda). Acesta şi-a anunţat candidatura într-o înregistrare video de Anul Nou, susţinând că vrea să fie contracandidatul actualului preşedinte, Petro Poroşenko. Luna trecută, jurnaliști de investigaţie din Ucraina au scris că Zelenski are în Rusia o afacere în domeniul cinematografiei, pe care candidatul la preşedinţia ucraineană susţinea că a închis-o în 2014. În declarația sa de avere, Volodimir Zelenski a trecut mai multe apartamente, mașini de lux, câteva milioane de grivne și un loc de parcare în Crimeea, peninsulă ucraineană aflată sub ocupaţia Rusiei.

Un alt candidat, pro-rusul Iuri Boiko, un fost aliat al ex-preşedintelui fugar Viktor Ianukovici, a intrat în cursa prezidenţială ca independent, deşi iniţial au existat discuţii potrivit cărora ar urma să fie susţinut de partidul "Blocul Opoziţiei", formaţiune înfiinţată din deputaţi ai fostului preşedinte Ianukovici. Boiko este cunoscut pentru relaţiile de prietenie cu politicieni din Rusia, dar şi pentru apelurile lansate în repetate rânduri la iniţierea un dialog direct cu Moscova pentru soluţionarea situaţiei din Donbas.

Candidatul Anatoli Hriţenko, lider al partidului "Poziţia Cetăţenească" şi fost ministru al apărării, a mai candidat de două ori la alegerile prezidenţiale din Ucraina, în 2010 și în 2014, însă a obţinut rezultate nesemnificative. Echipa lui Hriţenko îl consideră pe acesta drept "singurul candidat al opoziției democratice".

Pentru liderul Partidului Radical, însă, aceasta este a doua campanie prezidențială, Oleg Liaşko participând şi la alegerile din 2014. Acesta este simpatizat în mod special de persoane în vârstă, din mediul rural. "Am planuri mari şi vreau să câștig alegerile prezidențiale" - a afirmat Liaşko, atunci când şi-a anunţat candidatura.

Un alt candidat la prezidenţialele ucrainene este primarul oraşului Lviv, Andri Sadovi, lider al partidului "Samopomici", programul său electoral fiind axat pe "mobilizarea tinerilor, combaterea corupției în politică şi modernizarea tehnologică a Ucrainei".

Candidatul Valentin Nalivaicenko, fost asociat al ex-președintelui Viktor Iușcenko și fost șef al Serviciului de Securitate din Ucraina, este susţinut la alegeri de mișcarea politică "Dreptate". Nalivaicenko le promite ucrainenilor "lege și ordine, siguranță și protecție".

Potrivit rezultatelor unui sondaj publicat pe 4 februarie 2019, realizat de centrul ucrainean "Monitorizarea Socială", "Institutul de Cercetări Sociale Iaremenko", compania "Info Sapiens" și grupul sociologic "Rating", liderul cursei prezidențiale ucrainene este actorul Volodimir Zelenski, fiind susținut de 21,9% dintre respondenți. Pe locul doi se află fostul premier Iulia Timoşenko pentru care ar vota 19,2% din electorat, iar pe locul trei este actualul președinte, Petro Poroşenko, fiind susţinut de 14,8% dintre respondenţi. Iuri Boiko este susţinut de 10,4%, Anatoli Hriţenko ar obţine 8,4%, Oleg Liaşko - 6,5%, iar Andri Sadovi - 2,4%.