Marea Britanie ar trebui să fie pregătită să folosească forța militară pentru a-și susține interesele globale în perioada post-Brexit, urmează să afirme ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, care va prezenta luni planurile Londrei de a adopta o postură militară mai dură după Brexit, relatează Mediafax.

"Brexit-ul ne-a adus la moment măreț în istoria noastră. Un moment în care trebuie să ne întărim prezența globală, să ne îmbunătățim letalitatea", urmează să afirme Williamson, potrivit cotidianului The Guardian.

Ministrul va mai declara că granița dintre pace și război este tot mai "vagă", adăugând că Marea Britanie și aliații săi trebuie să fie pregătiți "să folosească puterea militară pentru a-și susține interesele".

Williamson va anunța că prima misiune a portavionului britanic Queen Elizabeth se va desfășura în regiunea pacifică, urmând ca nava să fie dotată cu două escadroane de avioane F-35B, un escadron britanic și un altul american.

Ministrul britanic va saluta legăturile militare strânse dintre SUA și Marea Britanie și va îndemna țările NATO să-și sporească cheltuielile în domeniul apărării, invocând necesitatea de a contracara ceea ce Williamson consideră ca fiind provocarea rusă.

"Rusia își reconstruiește arsenalul militar", iar NATO trebuie să-și "dezvolte capacitatea de a face față provocărilor pe care Rusia le îndreaptă în direcția noastră", va afirma Williamson

Costul neintervențiilor a fost deseori "inacceptabil de ridicat", va mai spune oficialul britanic, fără să menționeze exemple concrete, adăugând că puterile occidentale nu îi pot ignora pe cei ce au nevoie de protecție, informează agenția Reuters.