Mexico City și Montevideo sunt capitalele singurelor țări din America Latină care nici nu l-au recunoscut pe președintele interimar Juan Guaido, nici nu au sprijinit puterea lui Nicolas Maduro, scrie Le Monde citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Spre deosebire de majoritatea țărilor latino-americane, care l-pe a recunoscut președintele interimar al Venezuelei, Juan Guaido, Mexicul a optat, alături de Uruguay, pentru o poziție neutră între puterea venezueleană și opoziție.

"Noi nu ne implicăm pentru a promova un dialog care să conducă la o soluție pașnică și democratică", a declarat Marcelo Ebrard, ministrul mexican al Afacerilor Externe.

Președintele Andrés Manuel Lopez Obrador consideră criza din Venezuela drept o chestiune de politică internă, în conformitate cu principiul neamestecului în treburile interne ale unei ţări. De altfel, Mexicul a menținut relații diplomatice cu guvernul Maduro, susținând negocierea ca fiind "singura cale de ieșire din criză".

Miercuri, 6 februarie, Mexicul, Uruguayul și ţările din Comunitatea Caraibelor au emis un comunicat care prezintă un plan pentru Venezuela. Denumit "Mecanismul de la Montevideo", acesta nu solicită organizarea unor alegeri prezidențiale anticipate, așa cum reclamă opoziția venezueleană și numeroase țări. "Dacă cerem alegeri într-un asemenea moment, impunem condiții care fac dificil dialogul. Ei [guvernul și opoziția din Venezuela] sunt cei care trebuie să se pună de acord", a declarat ministrul uruguayan de Externe, Rodolfo Nin Novo.

"Mecanismul de la Montevideo" prevede patru etape: "dialog imediat", "negociere", "angajamente" și "implementare" cu un acompaniament internațional. "El se bazează pe buna-credință. Nu intervenim decaâ prin dialog, negociere, comunicare si dorinţa de a contribui", a declarat miercuri, 6 februarie, dl Ebrard.

Apoi, acest plan a fost prezentat, joi, la Montevideo, unde a avut loc o conferință a Grupului Internațional de Contact (GIC) privind Venezuela. Lansat pe 31 ianuarie, GIC reunește Uniunea Europeană (UE), opt țări europene (Germania, Spania, Franța, Italia, Portugalia, Olanda, Regatul Unit și Suedia) și patru din America Latină (Uruguay, Bolivia, Costa Rica și Ecuador). Într-o declarație finală semnată de toate țările participante, cu excepția Boliviei și a Mexicului, GIC a chemat joi seara "la alegeri prezidențiale libere, transparente și credibile".

Deși a participat la conferința de joi, Mexicul nu sa alăturat CIG. Această poziție reprezintă o schimbare radicală pentru Mexic în termeni de politică externă, bazată pe "doctrina Estrada". Acest text elaborat de Genaro Estrada, fost ministru al Afacerilor Externe (1930-1932), stabilește principiile de "non-intervenție", "autodeterminarea popoarelor", "soluționarea pașnică a conflictelor" și "apărarea drepturilor omului". Această doctrină, înscrisă în Constituție în 1988, a fost abandonată timp de optsprezece ani de predecesorii domnului Lopez Obrador, inclusiv de Enrique Peña Nieto (2012-2018), care era foarte critic la adresa lui Maduro.

Pe 4 ianuarie, Mexicul a refuzat să semneze declarația Grupului de la Lima - o organizație creată în 2017 și compusă din 14 țări americane -, care nu recunoaște "legitimitatea" noului mandat prezidențial al dlui Maduro, cerând noi alegeri.

O lună mai târziu, pe 4 februarie, Mexicul nu a participat la ultima întâlnire a Grupului de la Lima din Ottawa, Canada. "Vrem să stabilim o relație de prietenie cu toate popoarele", a justificat președintele mexican, care a preluat funcția la 1 decembrie 2018. "Acest lucru poate displăcea unora. Dar asta dictează Constituția noastră".

Poziția singulară a președintelui de stânga, anunțată pe 24 ianuarie, provoacă controverse în Mexic. Unii observatori salută o poziție "înţeleaptă" și "constructivă". În frunte, cotidianul de stânga "La Jornada", care a salutat într-un editorial din 25 ianuarie "o strategie care evită confruntarea și frustrează planurile de polarizare ale puterii din Nord", referindu-se la Statele Unite.

Alții nu împărtășesc această opinie. Pe 25 ianuarie, editorialul apărut în cotidianul conservator "El Universal" acuza guvernul că "este de partea lui Maduro (...), considerat totuși un dictator". De altfel, președintele venezuelean a acceptat propunerea de dialog a Mexicului și Uruguayului.La sfârșitul lunii ianuarie, Jorge Castañeda, fost ministru mexican al Afacerilor Externe (2000-2003), a denunțat pe contul lui Twitter "rușinoasa postură mexicană (... ) care reprezintă un pas uriaș înapoi și poate transforma Mexicul într-un complice al celor mai grave practici din emisferă".

De curând, dl Lopez Obrador a răspuns că "prioritatea Mexicului este de a evita, prin dialog, o escaladare a violenței". De asemenea, această poziție îi oferă şi șansa de a se delimita de președintele american Donald Trump, în timp ce Peña Nieto a fost criticat pentru slăbiciunea manifestată sa față de puternicul vecin din Nord.

Şi poziția de neutralitate a Uruguayului este parțial explicată de faptul că această țară mică cu 3,5 milioane de locuitori a căutat întotdeauna să se distanțeze de cei doi vecini mari, Argentina și Brazilia, dar şi de Statele Unite. Rezistând valului neoliberal care a cuprins regiunea, o coaliție de centru-stânga, Frontul extins, se află la putere în Montevideo din 2004.

Totuşi, guvernul uruguayan este slăbit de diviziunile interne din cadrul Frontului extins, unde unele sectoare, precum partidele de dreapta din opoziție, solicită o poziție "mai fermă" față de Caracas. În schimb, fostul președinte și fostul luptător de gherilă Jose Mujica (2010-2015) consideră "indispensabilă promovarea dialogului și nu izolarea Venezuelei", susținând "autodeterminarea, neintervenția și suveranitatea" a poporului venezuelean".

În Montevideo, "El Pais", principalul cotidian din Uruguay, a publicat un interviu cu Juan Guaido, pe 6 februarie, în care acesta se arată "uimit și dezamăgit" de poziția Uruguayului. El regretă că "Uruguayul nu a condamnat lovitura de stat a lui Maduro".De la Caracas, președintele Parlamentului venezuelean, care s-a autoproclamat președinte interimar, l-a acuzat pe Nicolas Maduro, pe 4 februarie, că a încercat să transfere în Uruguay 1,2 miliarde de dolari (1 miliard de euro) de la Venezuela Bank of Development, care are mai multe sucursale în Uruguay. "Invit Uruguayul să nu se preteze la acest jaf", a spus Guaido. Un transfer care, potrivit opoziției venezuelene, a fost în cele din urmă blocat de Banca Centrală Uruguayană.

În restul continentului american, Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay și Peru l-au recunoscut pe Juan Guaido. Cuba și Bolivia îl susțin pe Nicolas Maduro de la începutul crizei.