Eforturile Bruxelles-ului de a reglementa controversatul gazoduct Nord Stream 2 au impulsionat sprijinul Franţei pentru propunerea de respecta reglementările energetice ale UE şi în privinţa noului gazoduct, în pofida opoziţiei manifestate în special de Germania, scrie Financial Times citat de Rador.

Ruta Nord Stream 2Foto: Gazprom

Deşi propunerea nu va duce la stoparea proiectului, reglementările i-ar putea modifica operaţiunile şi caracteristicile economice.

Un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe a declarat că "revizuirea directivelor pe tema gazelor va respecta regulile prevăzute în cel de-al treilea pachet de legi energetice, aplicabile în cazul tuturor gazoductelor convenite cu o ţară terţă care intră pe teritoriul european. Directiva revizuită s-ar aplica şi proiectului Nord Stream 2. Franţa intenţionează să sprijine adoptarea unei asemenea directive".

Cu sprijinul Franţei, ambasadorii UE ar urma ca, vineri, să adopte o îndelung disputată directivă pe tema gazelor, iar negocierile cu Parlamentul European ar putea începe săptămâna viitoare.

Un proiect susţinut de Gazprom, Nord Stream 2 ar dubla cantitatea de gaze pe care Rusia ar putea să o trimită prin Marea Baltică în Germania. Criticii se tem că Moscova ar trimite gaze doar prin noua conductă şi nu prin Ucraina, eliminând astfel o substanţială sursă de venituri pentru Kiev.

Berlinul şi alţi susţinători afirmă că proiectul este unul comercial. Totuşi, criticii - printre care numeroase ţări din centrul şi estul Europei, dar şi Comisia Europeană - susţin că proiectul este unul politic şi contravine obiectivului UE de reducere a dependenţei energetice faţă de Moscova, riscând totodată să prejudicieze Ucraina.

Această dispută apărută între Paris şi Berlin survine la câteva săptămâni după ce preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au semnat, la Aachen, tratatul de cooperare franco-german.

Joi, ministerul francez a declarat că "se continuă tratativele cu partenerii noştri, mai ales cu cei din Germania, cu privire la eventuale modificări ale textului". Iniţial propuse în noiembrie 2017, reglementările se vor aplica şi proiectului Nord Stream 2 dacă schimbările intră în vigoare înainte ca gazele să înceapă să treacă prin conductă. Asta ar însemna că toate noile şi actualele conducte de import trebuie să respecte patru principii: tarife non-preferenţiale, informaţii transparente şi cel puţin un procent de 10% din capacitate oferit părţilor terţe: este vorba despre o aşa-zisă proprietate separată, nedeţinută în mod direct de furnizor.