O serie de alegeri paşnice şi de armistiţii fac ca în Africa să se simtă un "vânt al speranţei", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sâmbătă, la Addis Abeba, în ajunul unui summit al Uniunii Africane în capitala Etiopiei, relatează AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este un moment în care suflă un vânt al speranţei în Africa. Am asistat la o reconciliere între Etiopia şi Eritreea, am văzut acorduri de pace (...) în Sudanul de Sud şi în Republica Centrafricană", a spus Guterres.

"Lucrăm împreună pentru a vedea dacă putem merge în aceeaşi direcţie în Libia", a adăugat el.

Au avut loc "alegeri în Madagascar, în Republica Democrată Congo şi în Mali despre care s-a spus că vor duce la o tragedie şi la violenţe, dar care, în cele din urmă, s-au derulat într-un context paşnic", a subliniat el.

Guterres a făcut aceste declaraţii în ajunul celei de-a 32-a sesiuni ordinare a adunării şefilor de stat şi de guvern din cele 55 de ţări membre ale Uniunii Africane (UA), care va avea loc duminică şi luni la Addis Abeba.

Etiopia şi Eritreea au pus capăt anul trecut la două decenii de război rece, în timp ce Sudanul de Sud încearcă să obţină intrarea în vigoare a ultimului dintr-o lungă serie de acorduri de pace pentru a opri conflictul sângeros de pe teritoriul său care durează de cinci ani.

Un acord de pace a fost semnat în această săptămână între puterea centrafricană şi grupările armate care ocupă 80% din teritoriul Republicii Centrafricane, declanşând astfel speranţa că se va putea pune capăt unei crize care, din 2012, a făcut mii de morţi şi a dus la strămutarea a peste un milion de persoane.