După intervenția regelui, sora sa, prințesa Ubolratana Rajakanya, a rămas fără sprijinul politic al partidului care o nominalizase pentru funcția de premier, în perspectiva alegerilor care vor avea loc în martie, scrie BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Partidul Raksa Chart a anunțat că se va supune doleanțelor regelui, acesta transmițând că membrii casei regale nu trebuie să se implice în politică. Vineri, regele Vajiralongkorn a calificat drept inadecvată candidatura surorii sale pentru funcția de premier, candidatură ce contravine tradiției monrahiei de neutralitate politică. Totuși, intrarea ei în cursa electorală era privită drept o șansă la revenirea la democrație.

Prințesa, în vârstă de 67 de ani, este sora mai mare a regelui Vajiralongkorn și urma să candideze pentru partidul salvării naționale (Thai Raksa Chart Party), aliat al fostului premier populist Thaksin Shinawatra, care a fost înlăturat de la putere în 2005 printr-o lovitură de stat orchestrată de armată.

Născută la 1951, prințesa Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, s-a căsătorit cu un cetățean american în 1972, a renunțat la titlurile regale și s-a mutat în SUA. După divorț, s-a reîntors în țara natală, reluându-și activitățile în cadrul familiei regale. Prințesa este foarte activă pe rețelele sociale și a jucat în mai multe filme. Unul dintre cei trei copii ai săi a murit în 2004, fiind una dintre victimele tsunamiului, iar ceilalți doi trăiesc în continuare în SUA.