China a respins vineri acuzaţiile "ridicole" de spionaj formulate de Lituania care s-a alăturat altor ţări occidentale pentru a-şi exprima îngrijorările privind activităţile gigantului chinez din domeniul telecomunicaţiilor Huawei, relatează AFP citat de Agerpres.

Centru de cercetare Huawei la BeijingFoto: Huawei

Grupul a ridicat suspiciuni pentru legăturile sale strânse cu guvernul chinez care au stârnit temerea că este o unealtă de spionaj internaţional a Beijingului.

"Este absurd şi ridicol pentru serviciile lituaniene de informaţii şi de securitate să se sprijine pe presupuneri şi imaginaţie pentru a crea deformări nefondate", a declarat ambasada Chinei la Vilnius într-un comunicat.

Ambasada s-a declarat "şocată şi surprinsă" de declaraţiile "total inacceptabile" ale serviciilor lituaniene de informaţii, insistând asupra faptului că "China nu reprezintă nicio ameninţare pentru securitatea Lituaniei".

În această săptămână, două servicii lituaniene de informaţii au condamnat China pentru o campanie de spionaj "din ce în ce mai agresivă" incluzând în special "încercări de recrutare a unor cetăţeni lituanieni".

Şeful Departamentului securităţii de stat din Lituania, Darius Jauniskis, a declarat că agenţia sa analizează "ameninţarea" potenţială reprezentată de Huawei.

Responsabili americani au vizitat o serie de capitale europene pentru a le îndemna să evite tehnologia Huawei din proiectele lor de dezvoltare a reţelelor 5G oferind o conectivitate aproape instantanee, o vastă capacitate de transfer de date şi acces la noi tehnologii.

Mai multe ţări au interzis deja materialele 5G de la Huawei.

China are o prezenţă economică limitată în Lituania, membră a UE şi NATO, aliat fidel al Statelor Unite, dar sunt în curs discuţii legate de posibile investiţii chineze în portul Klaipeda, la Marea Baltică, potrivit unor responsabili locali.