Efortul UE de a rescrie regulile privind drepturile de autor pentru a lua în considerare platformele online cum ar fi Google Alphabet Inc. a făcut un pas înainte vineri, când majoritatea țărilor membre au convenit asupra unei poziții comune pentru discuțiile de săptămâna viitoare cu parlamentarii, relatează Mediafax.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Negocierile s-au blocat luna trecută, după ce țările UE nu au reușit să-și depășească diferențele, printre care dacă societățile mici ar trebui să se supună regulilor, pe care criticii le-au pus pe seama lobby-ului Google și al altora, relatează Reuters.

Italia, Polonia, Țările de Jos, Suedia, Finlanda, Luxemburg, Malta și Slovacia nu au fost de acord cu proiectul.

UE trebuie să-și concilieze poziția cu cea a Comisiei Europene și a Parlamentului European.

Comisia, care a inițiat dezbaterea cu privire la această chestiune acum doi ani, a declarat că revizuirea va proteja patrimoniul cultural al Europei și va crea condiţii de concurenţă echitabilă între marile companii online și editori, radiodifuzori și artiști.

Șeful UE digital Andrus Ansip a declarat că speră că ar putea ajunge la o înțelegere la discuțiile marți și miercuri.

Grupurile de lobby, asociația europeană a revistelor, Asociația Editorilor Ziarelor Europene, Consiliul Editorilor Europeni și News Media Europe au salutat acordul, dar au spus că ar trebui făcute mai multe pentru a le fi protejate drepturile.