Oficialii palestinieni au fost invitați la o conferință organizată de Statele Unite privind situaţia din Orientul Mijlociu, găzduită săptămâna viitoare de Polonia, a declarat vineri un oficial american, dar înalţi oficiali palestinieni au anunţat că nu vor participa, relatează Reuters citat de Mediafax.

Mahmoud AbbasFoto: Agerpres

Un oficial al administrației a declarat că Jared Kushner, consilierul principal al Casei Albe, va discuta despre planurile de pace între palestinieni și israelieni la eveniment.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut Statelor Unite să-și schimbe poziţia privind recunoașterea Ierusalimului precum capitală a Israelului și reducerea ajutoarelor acordate palestinienilor, declarând că acestea au subminat eforturile pentru a ajunge la o soluție în conflictul de lungă durată dintre cele două state.

"După cum am menționat, am cerut Autorității Palestiniene să trimită reprezentanți la acest eveniment", a declarat oficialul american.

Kushner, care este ginerele președintelui american Donald Trump, "va discuta despre eforturile administrației de a promova pacea dintre Israel și palestinieni și, de asemenea, va răspunde la întrebări din partea audienţei", a adăugat oficialul.

Negociatorul-şef palestinian Saeb Erekat a respins rapid invitația, pe Twitter, scriind: "În ceea ce privește declarațiile că am fost invitați, putem spune că doar astăzi au existat câteva contacte primite de la partea poloneză".

"Poziția noastră rămâne clară: nu vom participa la această conferință și vom reitera că nu am dat mandat nimănui să vorbească în numele Palestinei", a precizat acesta.

Într-un alt mesaj, vineri, Erekat a afirmat: "Administrația americană s-a abținut de la sponsorizarea procesului de pace din cauza deciziilor sale care contravin legii internaționale".

Într-un mesaj separat, pe Twitter, Hussein Al-Sheikh, un înalt oficial al Autorității Palestiniene, a respins invitația, spunând că numai Organizația pentru Eliberarea Palestinei ar putea vorbi în numele poporului palestinian.

Kushner lucrează la un plan de pace mai mult de un an. Evenimentul de la Varșovia va fi una dintre primele ocazii în care se va discuta planul în mod public, deși nu este de așteptat să dezvăluie detalii.

Departamentul de Stat a declarat că mai mult de 40 de țări vor participa la conferința de la Varșovia de pe 12 până pe 14 februarie.