Opozantul Juan Guaido, care s-a proclamat președintele interimar al Venezuelei, a declarat vineri că el este gata, dacă este necesar, să autorizeze o intervenție militară a SUA pentru a-l forța pe șeful statului Nicolas Maduro să plece de la putere și să pună capăt crizei umanitare din țara sa, relatează AFP.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

"Vom face tot ce este necesar, tot ce trebuie să facem pentru a salva vieți omenești, astfel încât copiii să nu mai moară", a declarat opozantul, recunoscut ca președinte interimar al Venezuelei de către patruzeci de țări, în frunte cu Statele Unite.

„Vom face tot ceea ce este posibil. Acest lucru este, evident, foarte controversat, dar prin utilizarea suveranității noastre, exercitându-ne prerogativele noastre, vom face ceea ce este necesar“, a adăugat Guaido.

El răspundea la întrebarea dacă va folosi puterile sale legale ca președinte al Parlamentului și Președinte interimar pentru a autoriza o eventuală intervenție militară străină.

"Aici, în Venezuela, fiecare zi care trece senumără în vieți omenești", a adăugat Guaido.

Criză economică severă din această țară petrolieră a dusla o penurie de alimente și medicamente. Maimult de două milioane de venezuelieni au părăsit țara din 2015, potrivit ONU.

"Vom face tot ce avem nevoie săfacem, înmanierăsuverană, autonomă, pentru a ajunge la finalul acestei uzurpări" de putere a lui Nicolas Maduro, a continuat el.

Președintele american Donald Trump, care l-a recunoscut imediat pe Juan Guaido ca președinte interimar, a reiterat duminică că folosirea armatei americane în Venezuela a fost "o opțiune" luată în considerare în fața crizei politice care agită țara.

Juan Guaido, în vârstă de 35 de ani, s-a proclamat președinte în exercițiu la 23 ianuarie, invocând Constituția. Încă de atunci el s-a implicat în lupta cu Nicolas Maduro, a cărui alegere pentru al doilea mandat este contestată de opoziție și de o mareparte a comunității internaționale.