Guvernul spaniol a aprobat vineri un decret privind angajarea a 1.735 de noi funcționari publici pentru a face față consecințelor Brexit-ului, în special în ceea ce privește controlul frontierelor și al vămilor, relatează Reuters.

BrexitFoto: PublicDomainPictures.net

Guvernul socialist dorește ca majoritatea acestor funcționari să fie angajați înainte de 29 martie, indiferent dacă Marea Britanie ajunge sau nu la un acord referitor la plecarea din Uniunea Europeană.

"Administrația are în prezent mijloacele necesare pentru a face față cadrului relațiilor după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar trebuie să consolideze prezențafuncționarilor publici în anumite sectoare", a declarat guvernul de la Madrid într-un comunicat, după întâlnirea sa săptămânală.

Spania dorește să aibă mai mulți angajați în aeroporturi și porturi, precum și să consolideze controalele fitosanitare asupra importurilor și exporturilor și asistența acordată celor aproximativ 300 000 de britanici care trăiesc în țara iberică, inclusiv mulți pensionari.

Există și 33.000 de locuitori în Gibraltar, avanpostul britanic dincapătul sudic alSpaniei.

Locuitorii Gibraltarului, a căror economie depinde de o graniță deschisă cu Spania, au votat în mod covârșitor să rămână în UE în referendumul britanic din 2016, dar vor trebui oricum să părăsească Uniunea.