O creștere a atacurilor violente ale grupărilor islamiste din regiunea Sahel, din Africa de Vest, reflectă capacitățile și abilitățile lor în creștere, potrivit unui raport al conferinței internaționale privind securitatea, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Trei sferturi dintre luptele cu forțele de securitate din 2018 au fost inițiate de aceste grupuri, searatăîn extrase din raport, pregătite pentru Conferința anuală de securitate de la München.

Sunt citate datele Centrului African pentru Studii Strategice, care arată că decesele legate de activitatea militantă islamistă s-au dublat din 2017, ajungândla 1.082.

De asemenea, a existat un "blocaj de securitate" din ce în ce maimareal forțelor militare din zonă, incluzând o misiune a Organizației Națiunilor Unite, operațiunea franceză Barkhane, patru misiuni europene militare și de formare a poliției și parteneriatul regional G5, stabilit în 2015.

Provocările legate de securitate includ dimensiunea vastă a zonei, traficul de ființe umane, schimbările climatice și creșterea rapidă a populației, se arată în raport.

Violența din regiunea Sahel, o zonă semi-aridă la sud de Sahara, a alarmat și Germania și Statele Unite, care au trimis mii de soldați acolo pentru a contracara grupările al-Qaeda și cele legate de statul islamic.

Raportul urmează să fie publicat luni. Conferința va reuni maimult de 600 de lideri guvernamentali și alți factori de decizie înperioada 15-17 februarie.