Joi seara magistrații de la Curtea Supremă s-au reunit pentru a vota constituționalitatea unei legi din 2014 despre care oponenții susțin că, dacă ar fi aplicată, ar duce la închiderea majorității clinicilor unde se fac avorturi la cerere și ar lăsa un singur doctor eligibil pentru procedură, relatează Washington Post.

HotNews.roFoto: Hotnews

Magistrații au analizat dacă legea din 2014- care le cere doctorilor din clinicile unde se fac avorturi să să admită privilegiile spritalelor din apropiere. Acest lucru presupune ca femeile care vor să facă un avort în clinicile specializate nu vor mai putea să ia această decizie deoarece ar fi nevoite să meargă la spitalele de stat unde se află istoricul lor medical.

Având în vedere că medicii pot alege dacă vor sau nu să facă avorturi la cerere, criticii legii din Louisiana susțin că în tot statul ar rămâne un singur medic eligibil pentru a face această procedură.

Grupurile pentru protecția drepturilor omului susțin că legea din Louisiana ar avea efecte devastatoare asupra libertății de decizie a femeilor și că este o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale omului.

Legea avortului nu a fost niciodată pusă în aplicare, iar Curtea Supremă a decis în 2016 că o lege identică din Texas era neconstituțională.