Prinţul moştenitor din Arabia Saudită, Mohammed bin Salman, a afirmat într-o conversație în 2017 că ar folosi "un glonț" împotriva lui Jamal Khashoggi, jurnalistul ucis în octombrie, dacă acesta nu se întoarce în regat și nu pune capăt criticii împotriva guvernului saudit, relatează New York Times, potrivit Mediafax.

Mohammed bin SalmanFoto: Agerpres

Conversația, interceptată de agențiile americane de informații, este dovada cea mai amănunțită de până acum că prințul coroanei saudite a luat în considerare uciderea lui Jamal Khashoggi cu mult înainte ca o echipă de agenţi saudiți să-l stranguleze în consulatul saudit din Istanbul și să-i dezmembreze corpul folosind un fierăstrău de oase. Decesul lui Khashoggi a provocat săptămâni de indignare în întreaga lume și între ambele partide de la Washington, unde congresmenii au cerut o investigație pentru stabilirea responsabililor.

Guvernul saudit a negat că tânărul moştenitor al coroanei a jucat vreun rol în crimă, iar președintele Trump a arătat public puțin interes în a încerca să obțină dovezi despre cine a fost responsabil. Prințul Mohammed, următorul în linie ierarhică la tronul saudit după tatăl său bolnav, regele Salman, a devenit conducătorul de facto al Arabiei Saudite și aliat apropiat al Casei Albe - în special al lui Jared Kushner, ginere şi consilier al președintelui.

Conversația pare să fi fost recent transcrisă și analizată ca parte a unui efort al agențiilor de informații pentru a găsi dovezi despre cine a fost responsabil pentru moartea lui Khashoggi. Agenția Națională de Securitate și alte agenții americane de spionaj cercetează acum vocea și conversaţiile de-a lungul anilor ale prințului coroanei pe care ANS le interceptează și stochează în mod obișnuit, la fel cum agenția a făcut mult timp pentru alți oficiali străini de top, inclusiv aliați apropiați ai Statelor Unite .