Camioanele care transportă ajutoare umanitare americane destinate Venezuelei au sosit joi la granița columbiană, unde liderii opoziției au promis să le aducă în ţară, în ciuda obiecțiilor președintelui Nicolas Maduro, relatează Associated Press.

Coada la benzinarie in VenezuelaFoto: Hotnews

Două semiremorci încărcate cu alimente și cu medicamente au sosit în orașul columbian Cucuta, situat la graniţa cu Venezuela.

"Statele Unite ale Americii pre-poziționează produse de asistenţă - inclusiv alimente, suplimente nutritive, truse de igienă și consumabile medicale - în Columbia, astfel încât acestea să fie disponibile pentru cei mai nevoiași din Venezuela, cât mai curând posibil", a spus un oficial american sub anonimat pentru că nu era autorizat să vorbească în mod public despre acest lucru.

Accentul luptei politice din Venezuela depinde acum dacă Maduro va permit intrarea în țară a ajutoarelor, o mișcare anticipată în zilele următoare.

Maduro neagă existența unei crize umanitare și spune că Venezuela nu este o țară de cerșetori. Armata venezueleană a baricadat un pod care face legătura între cele două națiuni cu o cisternă și două remorci de marfă într-o încercare aparentă de a bloca ajutoarele.

Liderul de opoziție, Juan Guaido, care a solicitat asistența internațională, a declarat că acesta este necesar într-o țară care este afectată de lipsa produselor de bază.

Guaido, care are sprijinul a circa 40 de țări, inclusiv Statele Unite, încearcă să-l înlăture pe Maduro după alegerile din 2018, pe care mulți le-au denunțat drept ilegale. Rusia și China și alte câteva țări continuă să sprijine reginul Maduro.

În jur de 10 activiști pentru drepturile omului s-au aflat pe partea columbiană a Podului Internațional Tienditas, cerându-i lui Maduro să permită intrarea ajutoarelor umanitare în Venezuela. Au fluturat steaguri, în timp ce camioanele de poliție din Columbia cu ofițeri înarmați și alte autorități i-au însoţit pe tot parcursul zilei.