Imaginile surprinse prin intermediul unui satelit sugerează că o a doua încercare de a lansa un satelit în nordul Iranului a eșuat, deși racheta s-a ridicat de la sol cu succes, informează NPR.

Lansare racheta in IranFoto: Captura YouTube

În imaginile surprinse de compania Planet pot fi observate urme de arsuri în noul punct de lansare de la Centrul Spațial Imam Khomeini. Arsurile au apărut după câteva zile de activitate intensă la centrul spațial, fapt care sugera că Iranul se pregătește de o lansare.

Cercetătorii sunt de părere că lipsa unui comunicat public din partea Iranului se explică prin eșecul lansării în prima sau în a doua parte a sa.

,,Se pare că vedem cel puțin niște urme de arsură în punctul de lansare, fapt care sugerează că lansarea a avut loc, cel mai probabil”, susține David Schmmerler, cercetător asociat la Institutul Middlebury pentru Studii Internaționale.

Partea arsă de pistă sugerează că racheta a fost lansată cu succes, spune Schmerler. Însă Iranul nu a făcut niciun anunț public în legătură cu lansarea, iar Schmerler și alți cercetători sunt de părere că ceva nu a mers bine mai târziu. ,,Arată ca și cum a fost lansată și probabil nu a reușit să pătrundă în orbită”, spune acesta.

Schmerler crede că, în ciuda eșecurilor repetate, Iranul va mai încerca astfel de lansări.

,,Funcționează pe principiul încercare și eșec. Eventual o să le iasă.”