Mai mulți oficiali de top din SUA au susținut că actorii străini nu au avut un impact semnificativ asupra sistemelor electronice sau altor echipamente folosit în noiembrie 2018 pentru alegeri, în ciuda multiplelor tentative de hacking, informează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comentariul făcut de Departamentul de Justiție din SUA și de Departamentul pentru Securitate Națională contrazice părerile oficialilor conform cărora cursa prezidențială din 2016 a fost ținta unor campanii de propagandă sofisticate ale Rusiei care ar fi avut scopul de a ajuta candidatul republican să câștige cursa electorală.

Cele două agenții au susținut că guvernul SUA nu a găsit nicio dovadă cum că guvernele străine sau alți agenți au avut un impact real asupra alegerilor din noiembrie, când democrații au obținut controlul asupra casei reprezentanților.

Nici campaniile politice, nici sistemele electronice de vot sau alte instrumente folosite în timpul votului nu a fost semnificativ afectate, am susținut cele două departamente într-o declarație comună. Trump a negat că ar deține orice informație legată de astfel de evenimente, iar Rusia și-a negat de mai multe ori implicarea în campaniile electorale din SUA.

Experții în securitate au avertizat ani la rândul că infrastructura electorală a SUA- mașini de vot, registrele pentru votanți și alte sisteme computerizate- ar putea fi foarte ușor manipulate pentru a schimba voturile sau pentru a împiedica oamenii să voteze.

Alegerile din 2016 au arătat felul în care hackerii pot compromite candidați politici prin publicarea unor e-mailuri personale sau a altor documente sensibile și prin manipularea opiniei publice prin intermediul rețelelor de socializare.