​"Prin participarea sa în acţiunile internaţionale desfăşurate pentru menţinerea păcii, a stabilităţii şi a securităţii, Ungaria depune eforturi peste puterile sale", a declarat miercuri, prin telefon, pentru Agenţia ungară de Presă MTI ministrul de externe Péter Szijjártó, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Referindu-se la discuţiilor care le-a avut la Washington, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că principalul subiect s-a referit la politica de securitate şi cooperare. Péter Szijjártó a mai menţionat că va avea o întrevedere cu consilierul principal pentru securitate naţională al preşedintelui american, John Bolton, cu secretarul de stat pentru probleme europene şi eurasiatice, Wess Mitchell, şi va participa la şedinţa miniştrilor de externe ai coaliţiei internaţionale împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, convocată de ministrul american de externe, Mike Pompeo.

"Prin participarea sa în acţiunile internaţionale desfăşurate pentru menţinerea păcii, a stabilităţii şi a securităţii, Ungaria depune eforturi peste puterile sale, în condiţiile în care mai mult de o mie de militari ungari sunt prezenţi în misiunile internaţionale, al căror scop este continuarea luptei globale împotriva terorismului, crearea stabilităţii în regiune, iar în multe locuri, menţinerea păcii", a afirmat Péter Szijjártó, care a adăugat: "Ungaria a susţinut întotdeauna eforturile depuse de Statele Unite ale Americii în lupta împotriva terorismului şi am fost prezenţi nu numai cu vorba, dar şi cu fapta".

Ungaria este de la început membră a coaliţiei globale împotriva grupului terorist Stat Islamic, iar în activitatea acestei coaliţii a participat - conform aprobării Parlamentului de la Budapesta - cu un contingent format din 200 de militari. Potrivit oficialului ungar, această coaliţie internaţională a înregistrat până acum succese, iar faptul că organizaţia Stat Islamic a fost respinsă cu forţa din 98% din teritoriile ocupate anterior de acestea, nu înseamnă încheierea luptelor, ci faptul că această coaliţie trebuie să se confrunte cu noi provocări.

"Organizaţia teroristă şi-a schimbat tactica, faţă de care trebuie să adoptăm o poziţie fermă la nivelul comunităţii internaţionale", a mai spus Péter Szijjártó, precizând că în ultimii ani 42 de mii de mercenari terorişti străini au ajuns în Africa şi în Orientul Mijlociu pentru a lupta în cadrul organizaţiei Stat Islamic.

"Scopul organizaţiei teroriste este ca aceşti terorişti să fie retrimişi în Europa, ceea ce trebuie împiedicată de noi, de aceea în perioada următoare apărarea puternică a graniţelor va avea o importanţă majoră. Ungaria va apăra în continuare graniţele sale, nu va permite nimănui trecerea ilegală a graniţelor, şi va acorda ajutor şi pentru ţările din regiunea Balcanilor de Nord pentru a-şi apăra graniţele", a spus ministrul ungar de externe, care a menţionat: "În domeniul politicii de securitate, Ungaria a fost întotdeauna un aliat de încredere al Statelor Unite ale Americii, ceea ce este şi apreciat de către SUA. Ungaria va fi şi în viitor un partener de încredere în privinţa eforturilor depuse pentru combaterea terorismului global".