Președintele Jair Bolsonaro și-a mutat lupta ideologică în sălile de clasă și în universitățile din Brazilia, cauzând disensiuni între profesorii care susțin că guvernul vrea să se lupte cu un dușman care nu există, informează Associated Press.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bolsonaro și alți oficiali din guvern plănuiesc revizuirea manualelor pentru a înlătura referințele la feminism, homosexualitate și violență împotriva femeilor. Armata va prelua conducerea anumitor școli publice.

,,Unul dintre scopurile noastre este să scoatem Brazilia din poziția slabă din topurile educaționale internaționale prin combaterea mizeriilor marxiste care sunt răspândite în instituțiile educaționale”, a postat Bolsonaro într-un mesaj pe Twitter în seara ceremoniei de investitură.

În vreme ce mulți studenți nu vor detecta diferențe majore în sistemul de educație la întoarcerea la școală din această lună, multe schimbări sunt rpeconizate pentru lunile următoare.

,,Încă așteptăm să vedem cum vor funcționa lucrurile în practică”, a declarat Nilton Brandao, președintele uneia dintre cele mai mari uniuni a profesorilor din Brazilia, PROIFES Federacao. ,,În acest moment nu are niciun sens.”

Pentru guvern, lupta ideologică va începe cu distrugerea moștenirii lui Paulo Freire în școli, despre care Bolsonaro a susținut că transformă studenții în ,,militanți politici”.

Freire, care a murit în 1997, a fost unul dintre fondatorii pedagogiei critice. Conservatorii susțin că metoda lui Freire încurajează studenții să pună sub semnul întrebării valorile tradiționale precum familia sau biserica. Socialist convins, Freire a fost închis în timpul dictaturii militare dintre 1964-1985, perioadă pe care Bolsonaro a lăudat-o de mai multe ori.

În timpul campaniei electorale, Bolsonaro a susținut că vrea să pătrundă în Ministerul Educației ,,cu un aruncător de flăcări pentru a-l îndepărta pe Paulo Freire.”

După ce Bolsonaro și-a preluat funcția la 1 ianuarie, Ministerul Educației a desființat departamentul pentru diversitate și a făcut public un nou set de reguli pentru autorii de manuale prin care erau eliminate referințele la subiecte precum violența împotriva femeilor și sexism.

Confruntați cu un val de critici, oficialii au susținut că noile reguli au fost scrise de fosta administrație și publicate din greșeală. Chiar și așa, ministrul educației Ricardo Velez Rodriguez a promis în discursul său inaugural să oprească ,,promovarea agresivă a ideologiei de gen”.

Velez a apărat ceea ce el a numit valori tradiționale, precum familia, biserica, școala și națiunea, despre care a susținut că sunt amenințate de ,,valul globalist.”

Bolsonaro a declarat că va cerceta conținutul examenelor naționale din liceele braziliene pentru a se asigura că nu există întrebări legate de mișcarea LGBT.